PoradyAni udka kurczaka, ani kaczka - Robert Makłowicz gotuje rosół na wyjątkowym mięsie. Bardziej esencjonalny już wyjść nie może

Ani udka kurczaka, ani kaczka - Robert Makłowicz gotuje rosół na wyjątkowym mięsie. Bardziej esencjonalny już wyjść nie może

Ani udka kurczaka, ani kaczka - Robert Makłowicz gotuje rosół na wyjątkowym mięsie. Bardziej esencjonalny już wyjść nie może
Paulina
15.08.2022 12:18

Robert Makłowicz, jeden z większych autorytetów kulinarnych w naszym kraju zdradza, jaki jest sekret najbardziej esencjonalnego rosołu. Wiemy, że ilu kucharzy tyle przepisów na rosół. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tej zupy. Dlatego przychodzimy z cudownym przepisem Roberta Makłowicza, który na pewno podbije serca waszych domowników.

Rosół, czyli wywar mięsno-warzywny, który odpowiednio przyprawiony będzie treściwy, o głębokim kolorze i równie głębokim smaku – używamy do niego warzyw, mięsa i odpowiednich przypraw. Można tu skorzystać z wielu sprawdzonych wskazówek. Każdy z etapów przygotowania tej potrawy jest ważny, dziś pokażemy jak to robi Robert Makłowicz.

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na rosół od Roberta Makłowicza:

  • pół kury
  • 500g antrykotu wołowego
  • 2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3-4 marchewki
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula spalona na ogniu
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania rosołu:

Umyj dokładnie mięso i umieść je w garnku. Zalej całość wodą i zagotuj. W międzyczasie dodajemy przyprawy takie jak ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotujemy przez godzinę. Podczas gotowania rosołu będą wytrącać się szumowiny. Zbieramy je przy pomocy łyżki cedzakowatej.

Po upływie godziny dodajemy do rosołu umyte i obrane warzywa korzeniowe. Następnie kroimy cebulę na pół i podpiekamy na patelni lub nad płomieniem kuchenki. Dodajemy ja do rosołu. Dzięki temu rosół będzie miał piękną, żółtą barwę i będzie bardzo aromatyczny. Rosół gotujemy przez kolejne 2 godziny na bardzo małym ogniu. Pod sam koniec gotowania zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem. Do podania rosołu najlepiej przygotować makaron i mięso, na którym gotowaliśmy rosół, tak radzi Robert Makłowicz.

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości rosołu

Rosół na kościach i dobrej jakości mięsie to bardzo cenne źródło kolagenu, czyli białka znajdującego się w skórze, kościach, chrząstkach i więzadłach czy ścięgnach. Dodatkowo jedną z największych korzyści ze spożywania rosołu jest bardzo dobry wpływ na jelita, a co za tym idzie również na nasz układ odpornościowy. Nie bez powodu mamy i babcie podawały nam go w trakcie choroby.

Jeśli masz ochotę na inną zupę, przedstawiamy nasz przepis na ogórkową na wędzonych żeberkach: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także