Sekretny składnik soczystych kotletów mielonych. To dzięki niemu smakują lepiej niż u babci

soczyste kotlety mielone

Sekretny składnik soczystych kotletów mielonych - Pyszności; Foto: Canva.com

Idealne, soczyste kotlety mielone rozpływają się w ustach. Jednak co należy zrobić, aby uzyskać tak pyszne danie? Okazuje się, że wystarczy dodać do masy mięsnej jeden podstawowy składnik – płatki owsiane. Poniżej zdradzamy przepis na tę wyjątkową potrawę.

Soczyste kotlety mielone

Płatki owsiane – Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach podczas rodzinnego obiadu. To kultowe danie wspaniale smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki. Niestety niekiedy nie wychodzi nam tak, jakbyśmy tego chcieli. Suche i twarde kotlety to zmora każdego amatora sztuki kulinarnej. W takim razie jak możemy tego uniknąć? Potrzebny jest tylko jeden składnik.

Wystarczy, że podczas przygotowywania masy mięsnej dodasz do niej płatki owsiane. Dzięki temu twoje kotlety będą wyjątkowo soczyste. Poniżej podajemy prosty przepis na to wspaniałe danie z dodatkiem płatków owsianych.

Kotlety mielone z płatkami owsianymi

soczyste kotlety mielone

Soczyste kotlety mielone, składnik – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
cebula
jajko
1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
1 ząbek czosnku
łyżka mleka
sól i pieprz

Sposób wykonania:

Jajko wybij do miseczki. Następnie dodaj do niego szczyptę soli oraz jedną łyżkę mleka. Składniki dokładnie wymieszaj. Na końcu wsyp łyżkę płatków owsianych, nasz sekretny składnik.  Całość odstaw na około 15 minut.
W międzyczasie obierz cebulę. Następnie pokrój ją w drobną kostkę. Mielone mięso przełóż do miski. Dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

W kolejnym kroku dodaj do mięsa przyprawy oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Formuj z masy nieduże, okrągłe kotlety. Jeśli chcesz, aby masa nie przyklejała ci się do dłoni – zwilż je wodą. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Polecamy użyć masła klarowanego – nada potrawie wyjątkowego aromatu. Następnie przykryj kotlety pokrywką i duś jeszcze przez około 10 – 20 minut.

Tak przygotowane kotlety są soczyste i rozpływają się w ustach. Poza tym wspaniale smakują z dodatkiem ziemniaczanego puree oraz pysznej surówki z buraczków. 

Innym patentem jest przygotowanie kotletów mielonych ze słodką chałką. Ten składnik wykorzystuje Magda Gessler!

 

Jeśli chcesz przygotować mielone w nieco innej odsłonie – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×