×

11 sekretów fast-foodów, o których nie powie Ci prawie żaden sprzedawca

Pracownicy znanych sieci z jedzeniem podzielili się wskazówkami i poradami, które warto zapamiętać.

#1 Postaraj się zrezygnować z lodu w napojach

Maszyny do lodu są bardzo trudne do czyszczenia, co czyni je prawdziwymi szalkami Petriego. Badanie z 2010 roku wykazało, że 48% dystrybutorów w restauracjach typu fast food zawiera bakterie z grupy coli, powszechnie występujące w kale.
Mikrobiolodzy z Uniwersytetu Hollins nie wiedzą, jak to się dzieje, ale sądzą, że może to pochodzić z brudnych szmat do czyszczenia lub nieumytych rąk klientów

eater

#2 Jeśli martwisz się o świeżość składnika- sprawdź menu

Jeśli dany składnik pojawia się w kilku pozycjach, to szansa na to, że jest świeży jest o wiele większa, niż gdy występuje tylko w jednej potrawie.

Freepik

#3 Jeśli nie jesz mięsa, to przyjrzyj się dokładnie wszystkim elementom dania

Czasami zdarza się, że frytki smażone są na tłuszczu zwierzęcym, a pozornie „roślinny” burger w panierce do kotleta ma mleko. Znana sieć wypuściła ostatnio „Veggie Burgera”. O ile kotlet faktycznie był warzywny, o tyle w składzie był też ser i sos z dodatkiem nabiału. Oczywiście, każdy powinien sprawdzić skład, ale warto byłoby to zaznaczyć.

australianonlinenews

#4 Nie bez powodu wszystko smakuje tak samo

Czy zauważyłeś kiedyś, jak różne części posiłku typu fast-food smakują tak samo? Burger, frytki, krążki cebulowe, a nawet shake – wszystkie są do siebie podobne.
Dzieje się tak, ponieważ wszystkie posiłki są skalibrowane tak, aby pasowały do ​​naszych kubków smakowych w sposób, który inspiruje nas do dalszego jedzenia – niezbyt mięsisty, niezbyt warzywny.
Poza tym, chętniej sięgamy po coś, co już znamy. W rezultacie oferty różnych fast foodowych burgerowni nie różnią się specjalnie od siebie.

Freepik

#5 Fast foody są przystosowane do szybkiego jedzenia, nie tylko szybkiego odbioru zamówienia

Potrzeba 20 minut, zanim sygnał „jestem pełny” dotrze z brzucha do mózgu. Więc im szybciej jesz to jedzenie, tym więcej musisz kupić i zjeść, ponieważ twój mózg nie wie, że jesteś najedzony. Zjedzenie małego zestawu 2 for U w McDonaldzie zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Rozwiązanie? Zwolnij 🙂

#6 Nie jesteś wyjątkowy

Ludzie są bardziej skłonni do dokonywania niezdrowych wyborów w restauracji, gdy czują, że jadają na „wyjątkową okazję”.
Pamiętaj, że chodząc w to miejsce; tylko dlatego, że jest tam klaun, nie oznacza, że ​​jest to impreza 🙂

facebook.com

#7 Dzisiejsze jedzenie zawiera więcej kalorii niż kiedyś

Badanie opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wykazało, że dania serwowane u 10 największych gigantów fast foodów zwiększyły swoją porcję o około 90 kalorii od 1986 roku. Z roku na rok porcje stają się coraz bardziej kaloryczne.

#8 Ślady grilla na kotlecie są fałszywe

Ślady grilla na fast-foodowych burgerach i kawałkach kurczaka dają nam do zrozumienia, że ​​mięso polizały płomienie. Bardziej prawdopodobne jest, że te znaki zostały oznakowane fabrycznie lub pomalowane barwnikami. Dopełnieniem iluzji są aromaty dymne i zwęglone. Mniam!

doctoroz.com

#9 Odpowiednia godzina to podstawa

Jeśli planujesz wizytę w fast-foodowej restauracji, to najlepszym rozwiązaniem może być posiłek w godzinach 11:00-13:00 i 18:00-19:00. Podobno to właśnie wtedy jedzenie jest najświeższe.

#10 Otwarte kuchnie to nie przypadek

Zauważyłeś, że w wielu sieciówkach kuchnie są w połowie otwarte, nie są wydzielonym pomieszczeniem? Oczywiście, to celowy zabieg! Wydobywające się zapachy mają pobudzić Twoje kubki smakowe i zachęcić do złożenia zamówienia.

Podobnie działa…brak sztućców. Badania wykazują, że jedzenie jedzone rękami smakuje lepiej.

#11 Byle zjeść więcej

Eksperci odkryli, że jeżeli sprzedawca oferuje coś bezpośrednio, klientowi trudniej jest odmówić. Podobno aż 85 proc. ludzi kupuje więcej w sieciach typu fast food, gdy jakiś produkt zostanie im zaproponowany.


mellowdelish
 

Wybrane dla Ciebie

18 znaków ostrzegawczych, które każdego powinny zmotywować do opuszczenia restauracji

Każdy czasami lubi pójść do restauracji. To miła odmiana od codziennego gotowania. Jak jednak zweryfikować czy jedzenie w danym lokalu będzie smaczne, a obsługa godna pochwały? Pracownicy restauracji zdradzają, co powinno spowodować, aby w naszej głowie zapaliła się czerwona lampka motywująca do szybkiego opuszczenia lokalu. 1. Brak klientów Jeżeli w lokalu, usytuowanym przy ruchliwej ulicy, […]

5 brudnych sekretów producentów butelek do wody. Nie chcą, żebyś o tym wiedział!

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że powinniśmy ograniczać zużycie plastiku. Są jednak też inne powody dla których powinniśmy z nich zrezygnować. #1 Nie powinniśmy ponownie używać butelek Plastikowa butelka może wydzielać niebezpieczne chemikalia. Zwróć uwagę na specjalne znaki na dole: te ponumerowane trójkąty wskazują, jaki rodzaj plastiku został użyty. Butelka z etykietą […]

sekrety kulinarne

12 dziwnych kuchennych trików, które działają i przydają się prawie codziennie

Sekrety kulinarne są bardzo przydatne w każdej kuchni. Nie tylko pozwalają uniknąć wielu wpadek, ale i uproszczają wiele czynności. Dlatego warto znaleźć kilka minut i poznać nowe sztuczki, które wykorzystasz na co dzień we własnym domu. Od razu przechodzimy do działania! #1 Nie wszystkie warzywa i owoce można przechowywać w lodówce Wiele osób uważa, że […]

12 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o fast foodach. Tego nie dowiesz się nawet od pracowników!

Fast food to nieodłączna część naszej codzienności. Każdego dnia wiele osób musi sobie odmawiać pokusy sięgnięcia po ulubione przekąski. Oprócz tego, że są niezdrowe, fast foody używają innych sztuczek, które mają nas przyciągnąć. Dzięki nim sprzedaż rośni, a my zupełnie nieświadomi dajemy się wciągać w ten marketingowy szał. Zobaczcie 12 sztuczek stosowanych przez najpopularniejsze restauracje. […]