Jak ugotować grzyby? Ten poradnik przyda się każdemu!

Za oknem mamy piękną jesień, nic więc dziwnego, że na naszej skrzynce pojawiło się sporo wiadomości z zapytaniem jak ugotować grzyby?

Sami jesteśmy ogromnymi zwolennikami tego typu produktów, dlatego stwierdziliśmy, że przygotujemy mini ściągę, dzięki której nasi fani będą wiedzieć jak postępować zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi oraz suszonymi grzybami.

Zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, należy podkreślić, że czas gotowania grzybów jest uzależniony od kilu ważnych kwestii, a mianowicie: rozmiarów grzybów, ich odmiany oraz tego czy są świeże, czy suszone.

#1 Oczyszczenie grzybów

jak ugotować grzyby

Zanim odpowiemy na pytanie jak ugotować grzyby, musisz pamiętać, że cały proces powinien rozpocząć się od oczyszczenia. I tu przydatny okaże się pędzelek lub czysta myjka, którą ostrożnie należy przetrzeć każdy grzyb. W ten sposób pozbędziesz się wszystkich nieproszonych elementów, przyniesionych z lasu.

Jeśli grzyby są bardzo zabrudzone, zaserwuj im szybką kąpiel i wytrzyj do sucha przy pomocy ręcznika papierowego.

Duże okazy warto pokroić na mniejsze części, zaś bardzo małe grzybki możesz ugotować w całości.

#2 Jak ugotować grzyby świeże i mrożone?

jak ugotować grzyby

Zarówno w przypadku świeżych, jak i mrożonych grzybów, proces gotowania będzie przebiegał podobnie. Oczyszczone i pokrojone grzyby umieszczamy w garnku z wodą (tak aby woda zakryła wszystkie grzyby) i gotujemy od 15 do 35 minut. Proces gotowania może być tu uwarunkowany rozmiarami grzybów, rodzajem i formą w jakiej się znajdują. Czas gotowania zaczynami liczyć od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.

Do gotujących się grzybów możesz dodać oczywiście przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn i kminek. Dzięki nim grzyby zyskają dodatkowy aromat, a jednocześnie nie będą tak bardzo ciężkostrawne.

I na koniec jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Jak sprawdzić, czy grzyby są już gotowe? Wystarczy wziąć widelec i skosztować mały kawałek. Jeśli grzyby są miękkie, możesz zdjąć je z palnika. Następnie odcedź je, zachowując wywar, który może posłużyć za bazę sosu lub zupy grzybowej.

#3 Jak postępować z suszonymi grzybami?

jak ugotować grzyby

Jeśli zdarzyło się tak, że masz większą ilość grzybów i nie chcesz ich wszystkich gotować za jednym zamachem, zawsze możesz je zasuszyć. Jak to zrobić?

Podobnie jak w przypadku świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Potem wystarczy przełożyć je na blaszkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. 40 stopni Celsjusza, program „góra-dół”). Pamiętaj, że cały proces powinien przebiegać przy uchylonych drzwiczkach, dlatego warto włożyć szczypce, oddzielając klapę od urządzenia. Cały proces wymaga sporo czasu, nawet kilka godzin.

To bardzo ważne, aby grzyby były perfekcyjnie zasuszone. Jeśli pozostanie w nich trochę wilgoci, mogą pokryć się pleśnią lub zamieszkają w niej mole. Z kolei jeśli przesuszysz grzyby, nie będą się do niczego nadawać.

Po zasuszenia grzybów możesz przechowywać je w szczelnych słoikach lub metalowych puszkach.

Jak ugotować grzyby suszone? Najpierw należy moczyć je w wodzie (kilka godzin), aby były smaczne i miękkie. Po moczeniu, przecedź grzyby i gotuj je w wodzie. I tu w przypadku jeśli zasuszyłeś duże okazy, proces gotowania może potrwać nawet godzinę. W przypadku podzielonych grzybów powinno wystarczyć ok. 25 minut.

#4 Czy grzyby należy gotować przed mrożeniem?

W tym przypadku opinie są podzielone. Zwolennicy gotowania grzybów, zalecają 10-15 minutowe gotowanie w wodzie. Są i osoby, które stawiają na blanszowanie. Czym jest ten proces? Otóż chodzi tu o zanurzenie grzybów we wrzątku na kilkanaście sekund. I to wszystko!

jak ugotować grzyby

Daj znać czy wiedziałeś wcześnie jak ugotować grzyby, aby wydobyć ich największe atuty 👍

Zobacz także: Przepis na biszkopt, który uda się za każdym razem

przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt, który uda się za każdym razem

Sprawdzony przepis na biszkopt to cenny skarb w każdej kuchni. I tak się składa, że dziś podzielę się z Wami genialną recepturą, która za każdym razem pozwoli Wam stworzyć idealny biszkopt. Będzie w 100% puszysty, smaczny i przede wszystkim raz na zawsze pożegnacie się z zakalcem.

Co więcej, poniżej zebrałam ważne porady, które z pewnością okażą się przydatne.

No to zabieramy się do pracy!

wysoki i puszysty biszkoptPotrzebne składniki:

  • 6 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki (przesiana)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    składniki

Przepis na biszkopt i cenne porady w jednym:

  1. Cały proces rozpocznijcie do przygotowania składników. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmijcie jajka min. godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem. Następnie dokładnie rozdzielcie żółtka od białek. Przesiejcie również mąkę.
  2. Pamiętajcie, że warto wcześniej przygotować także formę do pieczenia. Papier do pieczenia układamy jedynie na spodzie formy. Nie smarujemy również boków masłem. Biszkopt musi przykleić się do formy, dzięki czemu nie odpadnie.
    forma
  3. Przed połączeniem składników przygotujcie również piekarnik. Ciasto musi trafić do nagrzanego piekarnika, aby od razu się ścięło i zaczęło rosnąć. Ustawcie tem. 170 stopni Celsjusza i wybierzcie program „góra-dół”.
  4. Czas sprawdzić miskę, w której połączymy składniki. Musi być ona czysta i sucha. Kiedy macie już pewność, że stan miski jest odpowiedni, umieście w nich białka i zacznijcie ubijać.
  5. Po chwili zacznijcie dodawać małymi partiami drobny cukier. Uzyskana piana powinna być lśniąca i sztywna.
  6. Teraz zacznijcie stopniowo dodawać żółtka. Pamiętajcie, nigdzie nam się nie śpieszy, więc zróbcie to dokładnie.
    łączenie składników
  7. Kiedy żółtka ładnie połączą się z pozostałymi składnikami, możecie odłożyć mikser. Już więcej nie będzie nam potrzebny.
  8. Weźcie do ręki silikonową szpatułkę lub drewnianą łyżkę i zacznijcie dodawać stopniowo do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Należy robić to wolnymi i dokładnymi ruchami.
    przepis na biszkopt
  9. Kiedy połączycie już wszystkie produkty, przelejcie mieszankę do formy do pieczenia. Wstawcie ją do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
  10. Podczas pierwszej fazy pieczenia nie wolno otwierać nam piekarnika. Jeśli nie macie pewności czy ciasto jest już gotowe, pod koniec pieczenia użyjcie dużej wykałaczki i delikatnie uchylcie drzwiczki, po czym nakłujcie ciasto. Jeśli wykałaczka po wyjęciu będzie sucha, to znak, że ciasto jest już gotowe. W przeciwnym wypadku, biszkopt potrzebuje jeszcze kilku minut w piekarniku.
  11. Kiedy skończy się czas pieczenia, wyjmujemy ciasto z piekarnika i zrzucamy je na blat z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu nasz biszkopt nie opadnie, bo pozbędziemy się nadmiaru pary wodnej.
    przepis-na-biszkopt7
  12. Teraz wstawcie biszkopt do uchylonego i wyłączonego piekarnika i dajcie mu czas, aby w pełni ostygł. Dopiero wtedy możecie zacząć go kroić i dzielić na kilka warstw.
    biszkopt

Ten przepis na biszkopt doskonale nadaje się do warstwowych tortów. Jeśli więc nie chcecie piec kilku biszkoptów jednocześnie, postawcie na tę recepturę. Efekty z pewnością będą zachwycające!

Zobaczcie także: Jak przyprawić popcorn, aby wzbogacić jego smak