brownie w klasycznym wydaniu

Brownie w klasycznym wydaniu

Są takie przepisy, które powinny znaleźć się w każdym domu. I klasyczne brownie, to jeden z takich przykładów. To pyszne ciasto jest w końcu znane na całym świecie!

Jeśli więc nie posiadasz jeszcze przepisu na idealne brownie, ten wpis powstał z myślą o Tobie. Już za chwilę przekonasz się, że przygotowanie czekoladowego ciasta jest nie tylko mega proste, ale i bardzo szybkie. Czego chcieć więcej?

Zanim przejdziemy do samego przepisu, warto podkreślić, że istnieje wiele wariacji przepisowych z brownie w roli głównej. Do tego ciasta można dodać zarówno owoce, słodycze, jak i przyprawy korzenne. Również podanie i dekoracja dają Ci ogromne pole do popisu. To, jak będzie się prezentowało Twoje brownie, zależy wyłącznie od Ciebie ❤️

Aby nie psuć Ci zabawy przy pracy nad swoim wypiekiem, przygotowałam klasyczne brownie. Dzięki temu będziesz mieć solidną podstawę, a dodatki dodasz już według własnych upodobań 😍

Potrzebne składniki:

  • 220 g masła
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g mąki (najczęściej używam mąki tortowej)

Jak zrobić brownie krok po kroku:

  1. Cały proces rozpoczynamy od połączenia na palniku kostek czekolady i masła. Pamiętaj, aby często mieszać mieszankę. W końcu nie chcemy, aby czekolada nam się przypaliła. Kiedy już składniki ładnie się połączą, odkładamy rondelek na bok.
    brownie w klasycznym wydaniu
  2. Teraz łączymy jajka i cukier. Przydatny na tym etapie okaże się mikser.
  3. Po chwili zacznij dodawać powoli czekoladową mieszankę.
  4. I na koniec małymi partiami dorzuć do miski mąkę oraz sól. I to wszystko! Nasza baza na brownie jest już gotowa 😉
    brownie w klasycznym wydaniu
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (w przepisie użyłam „kwadraciaka” o wymiarach 24 cm). Przełóż czekoladową mieszankę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program „góra-dół”).
  6. Gdy brownie będzie już gotowe, daj mu chwilę odpocząć. Uwierz mi, dużo łatwiej będzie podzielić ostudzone ciasto. Dlatego po ok. 20 minutach, zanurz nóż w ciepłej wodzie i zacznij dzielić ciasto na mniejsze i równe kawałki. To będzie bułka z masłem!
    brownie w klasycznym wydaniu

Jak sama widzisz przygotowanie klasycznego brownie nie jest wcale takie trudne. Daj mi znać, jakie ciasto chciałabyś zobaczyć jeszcze w naszym cyklu #pysznościodpodstaw 😉

Zobacz także: Przepis na biszkopt, który uda się za każdym razem

jak zrobić lukier

Jak zrobić lukier w zaciszu własnego domu?

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się: jak zrobić lukier we własnym domu, zaraz poznasz wszystkie szczegóły 😉

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, muszę przyznać, że zanim zaczęła się moja przygoda z pieczeniem, byłam przekonana, że zrobienie idealnego lukru to nie lada wyzwanie. Jak się jednak okazało wcale nie musi tak być. Co więcej istnieje kilka sprawdzonych patentów na przygotowanie perfekcyjnej mieszanki.

#1 Jak zrobić lukier z mleka i cukru pudru

Zaczynamy od mojej ulubionej kombinacji, którą stosuje najczęściej w kuchni Pyszności. Mowa tu o kombinacji cukru pudru (szklanka) i mleka (1-2 łyżki).

W niewielkiej misce łączę ze sobą przesiany cukier puder i mleko. Mieszam energicznie składniki, do chwili aż się dobrze połączą. Mieszanka nie powinna mieć żadnych grudek i spływać gęstym strumienień z łyżki.

#2 Białko i cukier puder

białko i cukier puder

Bardzo popularny jest również przepis na domowy lukier, który łączy w sobie białko i cukier. W tym przypadku na szklankę cukru pudru przypada jedno białko.

Ten patent warto wykorzystać w przypadku przepisów, kiedy to używasz tylko żółtka i nie wiesz co zrobić z białkami. Pomocy okaże się tu także mikser, białko i cukier puder powinnaś łączyć na małych obrotach.

#3 Lukier cytrynowy

lukier cytrynowy

Pisząc o domowych sposobach przygotowania pysznego lukru, muszę wspomnieć również o mieszance z cytryną.

W tym przypadku do przesianego cukru pudru (szklanka) dodajesz 1-2 łyżki soku z cytryny. Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny warto dodać do cukru pudru przez sitko, aby do mieszanki nie trafiły pestki lub kawałki cytrusa.

#4 Sposoby na barwienie domowego lukru

Z domowym lukrem oczywiście można zaszaleć. I nie musisz wcale prezentować go w tradycyjnej kolorystyce. Wystarczy, że do gotowej mieszanki dodasz odrobinę barwnika spożywczego i lukier w ciągu kilku sekund nabierze kolorowych rumieńców!

Jeśli nie chcesz skorzystać z gotowych rozwiązań, zawsze możesz dodać do lukru następujące składniki:

  • sok z buraków – dzięki czemu lukier uzyska czerwony kolor
  • miętę lub sok ze szpinaku  – nadadzą mieszance głęboki odcień zieleni
  • marchew – sok z tego warzywa świetnie sprawdzi się podczas wypieków na Halloween, tworząc piękną pomarańczą barwę
  • sok z cytryny – sprawi, że biały lukier zmieni się w lekko żółtawą mieszankę

Kilka słów na koniec…

jak zrobić lukier

Teraz już wiesz jak zrobić lukier w domowym zaciszu. Na koniec przypominam tylko dla utrwalenia, że cukier puder powinien być przesiany. Składniki należy łączyć energicznie, a uzyskana mieszanka musi być gęsta, gładka i dobrze połączona.

Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować lukier. Co więcej, masz kilka opcji do wyboru! I za każdym razem możesz podawać go w innym kolorze. Twoje wypieki nigdy nie będą nudne z lukrem w takiej postaci 😉

Zobacz także: Jak ugotować grzyby? Ten poradnik przyda się każdemu!

Jak ugotować grzyby? Ten poradnik przyda się każdemu!

Za oknem mamy piękną jesień, nic więc dziwnego, że na naszej skrzynce pojawiło się sporo wiadomości z zapytaniem jak ugotować grzyby?

Sami jesteśmy ogromnymi zwolennikami tego typu produktów, dlatego stwierdziliśmy, że przygotujemy mini ściągę, dzięki której nasi fani będą wiedzieć jak postępować zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi oraz suszonymi grzybami.

Zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, należy podkreślić, że czas gotowania grzybów jest uzależniony od kilu ważnych kwestii, a mianowicie: rozmiarów grzybów, ich odmiany oraz tego czy są świeże, czy suszone.

#1 Oczyszczenie grzybów

jak ugotować grzyby

Zanim odpowiemy na pytanie jak ugotować grzyby, musisz pamiętać, że cały proces powinien rozpocząć się od oczyszczenia. I tu przydatny okaże się pędzelek lub czysta myjka, którą ostrożnie należy przetrzeć każdy grzyb. W ten sposób pozbędziesz się wszystkich nieproszonych elementów, przyniesionych z lasu.

Jeśli grzyby są bardzo zabrudzone, zaserwuj im szybką kąpiel i wytrzyj do sucha przy pomocy ręcznika papierowego.

Duże okazy warto pokroić na mniejsze części, zaś bardzo małe grzybki możesz ugotować w całości.

#2 Jak ugotować grzyby świeże i mrożone?

jak ugotować grzyby

Zarówno w przypadku świeżych, jak i mrożonych grzybów, proces gotowania będzie przebiegał podobnie. Oczyszczone i pokrojone grzyby umieszczamy w garnku z wodą (tak aby woda zakryła wszystkie grzyby) i gotujemy od 15 do 35 minut. Proces gotowania może być tu uwarunkowany rozmiarami grzybów, rodzajem i formą w jakiej się znajdują. Czas gotowania zaczynami liczyć od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.

Do gotujących się grzybów możesz dodać oczywiście przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn i kminek. Dzięki nim grzyby zyskają dodatkowy aromat, a jednocześnie nie będą tak bardzo ciężkostrawne.

I na koniec jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Jak sprawdzić, czy grzyby są już gotowe? Wystarczy wziąć widelec i skosztować mały kawałek. Jeśli grzyby są miękkie, możesz zdjąć je z palnika. Następnie odcedź je, zachowując wywar, który może posłużyć za bazę sosu lub zupy grzybowej.

#3 Jak postępować z suszonymi grzybami?

jak ugotować grzyby

Jeśli zdarzyło się tak, że masz większą ilość grzybów i nie chcesz ich wszystkich gotować za jednym zamachem, zawsze możesz je zasuszyć. Jak to zrobić?

Podobnie jak w przypadku świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Potem wystarczy przełożyć je na blaszkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. 40 stopni Celsjusza, program „góra-dół”). Pamiętaj, że cały proces powinien przebiegać przy uchylonych drzwiczkach, dlatego warto włożyć szczypce, oddzielając klapę od urządzenia. Cały proces wymaga sporo czasu, nawet kilka godzin.

To bardzo ważne, aby grzyby były perfekcyjnie zasuszone. Jeśli pozostanie w nich trochę wilgoci, mogą pokryć się pleśnią lub zamieszkają w niej mole. Z kolei jeśli przesuszysz grzyby, nie będą się do niczego nadawać.

Po zasuszenia grzybów możesz przechowywać je w szczelnych słoikach lub metalowych puszkach.

Jak ugotować grzyby suszone? Najpierw należy moczyć je w wodzie (kilka godzin), aby były smaczne i miękkie. Po moczeniu, przecedź grzyby i gotuj je w wodzie. I tu w przypadku jeśli zasuszyłeś duże okazy, proces gotowania może potrwać nawet godzinę. W przypadku podzielonych grzybów powinno wystarczyć ok. 25 minut.

#4 Czy grzyby należy gotować przed mrożeniem?

W tym przypadku opinie są podzielone. Zwolennicy gotowania grzybów, zalecają 10-15 minutowe gotowanie w wodzie. Są i osoby, które stawiają na blanszowanie. Czym jest ten proces? Otóż chodzi tu o zanurzenie grzybów we wrzątku na kilkanaście sekund. I to wszystko!

jak ugotować grzyby

Daj znać czy wiedziałeś wcześnie jak ugotować grzyby, aby wydobyć ich największe atuty 👍

Zobacz także: Przepis na biszkopt, który uda się za każdym razem

przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt, który uda się za każdym razem

Sprawdzony przepis na biszkopt to cenny skarb w każdej kuchni. I tak się składa, że dziś podzielę się z Wami genialną recepturą, która za każdym razem pozwoli Wam stworzyć idealny biszkopt. Będzie w 100% puszysty, smaczny i przede wszystkim raz na zawsze pożegnacie się z zakalcem.

Co więcej, poniżej zebrałam ważne porady, które z pewnością okażą się przydatne.

No to zabieramy się do pracy!

wysoki i puszysty biszkoptPotrzebne składniki:

  • 6 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki (przesiana)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    składniki

Przepis na biszkopt i cenne porady w jednym:

  1. Cały proces rozpocznijcie do przygotowania składników. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmijcie jajka min. godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem. Następnie dokładnie rozdzielcie żółtka od białek. Przesiejcie również mąkę.
  2. Pamiętajcie, że warto wcześniej przygotować także formę do pieczenia. Papier do pieczenia układamy jedynie na spodzie formy. Nie smarujemy również boków masłem. Biszkopt musi przykleić się do formy, dzięki czemu nie odpadnie.
    forma
  3. Przed połączeniem składników przygotujcie również piekarnik. Ciasto musi trafić do nagrzanego piekarnika, aby od razu się ścięło i zaczęło rosnąć. Ustawcie tem. 170 stopni Celsjusza i wybierzcie program „góra-dół”.
  4. Czas sprawdzić miskę, w której połączymy składniki. Musi być ona czysta i sucha. Kiedy macie już pewność, że stan miski jest odpowiedni, umieście w nich białka i zacznijcie ubijać.
  5. Po chwili zacznijcie dodawać małymi partiami drobny cukier. Uzyskana piana powinna być lśniąca i sztywna.
  6. Teraz zacznijcie stopniowo dodawać żółtka. Pamiętajcie, nigdzie nam się nie śpieszy, więc zróbcie to dokładnie.
    łączenie składników
  7. Kiedy żółtka ładnie połączą się z pozostałymi składnikami, możecie odłożyć mikser. Już więcej nie będzie nam potrzebny.
  8. Weźcie do ręki silikonową szpatułkę lub drewnianą łyżkę i zacznijcie dodawać stopniowo do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Należy robić to wolnymi i dokładnymi ruchami.
    przepis na biszkopt
  9. Kiedy połączycie już wszystkie produkty, przelejcie mieszankę do formy do pieczenia. Wstawcie ją do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
  10. Podczas pierwszej fazy pieczenia nie wolno otwierać nam piekarnika. Jeśli nie macie pewności czy ciasto jest już gotowe, pod koniec pieczenia użyjcie dużej wykałaczki i delikatnie uchylcie drzwiczki, po czym nakłujcie ciasto. Jeśli wykałaczka po wyjęciu będzie sucha, to znak, że ciasto jest już gotowe. W przeciwnym wypadku, biszkopt potrzebuje jeszcze kilku minut w piekarniku.
  11. Kiedy skończy się czas pieczenia, wyjmujemy ciasto z piekarnika i zrzucamy je na blat z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu nasz biszkopt nie opadnie, bo pozbędziemy się nadmiaru pary wodnej.
    przepis-na-biszkopt7
  12. Teraz wstawcie biszkopt do uchylonego i wyłączonego piekarnika i dajcie mu czas, aby w pełni ostygł. Dopiero wtedy możecie zacząć go kroić i dzielić na kilka warstw.
    biszkopt

Ten przepis na biszkopt doskonale nadaje się do warstwowych tortów. Jeśli więc nie chcecie piec kilku biszkoptów jednocześnie, postawcie na tę recepturę. Efekty z pewnością będą zachwycające!

Zobaczcie także: Jak przyprawić popcorn, aby wzbogacić jego smak

pumpkin spice

Przyprawa pumpkin spice – jak ją zrobić w domu?

Co roku w okresie jesiennym wszyscy szaleją na punkcie pumpkin spice. Dlatego dziś zdradzę sekret, jak przygotować pyszną przyprawę domowej roboty, która podkreśli smak nie tylko ciast i ciasteczek. Możesz dodać ją również do jesiennej kawy, która skutecznie pomoże przetrwać zimne wieczory.

Zresztą wystarczy, że choć raz skosztujesz wypieku lub kawy z przyprawą pumpkin spice, aby zakochać się w niej bez pamięci. Już zawsze będziesz mieć ją w swojej kuchni. Co więcej, przygotujesz ją samodzielnie!

Co to jest pumkpin spice?

Zanim przejdziemy do samego przepisu, warto wyjaśnić czym tak naprawdę jest bohaterka dzisiejszego artykułu, określana też mianem – przyprawa dyniowa. 

Otóż jest to mieszanka 5 przypraw korzennych, które tworzą razem niezapomnianą mieszankę. I tak jak wspomniałam wcześniej, nadaje się ona świetnie zarówno jako dodatek do wypieków, jak i kaw.

I w tym miejscu musze podkreślić, że możesz dodać ją oczywiście do przepisów z udziałem dyni, jak również innych receptur. Dodając swoim dziełom kulinarnym jesiennych smaków!

Aby przygotować przyprawę dyniową będziesz potrzebować:

mieszanka przypraw
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • łyżeczkę gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • łyżeczkę zmielonego ziela angielskiego

Pumpkin spice – krok po kroku:

  1. Przygotuj następujące przyprawy: imbir, cynamon, gałkę muszkatołową.
  2. Zmiel w moździerzu goździki i ziele angielskie.
  3. Połącz wszystkie przyprawy w jednej miseczce.
  4. Mieszankę przesyp do małego słoika.
  5. I pumpkin spice jest już gotowa! To bułka z masłem 👍

Teraz możesz poszukać ciekawych przepisów z jej udziałem. A jest z czego wybierać!

Koniecznie daj mi znać, czy słyszałaś wcześniej o dyniowej przyprawie? Próbowałaś już wypieków, albo kaw z jej udziałem?

Zobacz także: Jak przyprawić popcorn, aby wzbogacić jego smak