PoradyNajlepszy sposób na otworzenie sera feta. Już nigdy nie będziesz narzekać przy tej czynności

Najlepszy sposób na otworzenie sera feta. Już nigdy nie będziesz narzekać przy tej czynności

Serki w tekturowych opakowaniach - Pyszności
Serki w tekturowych opakowaniach - Pyszności
24.01.2023 14:00

Robiąc zakupy w swoim ulubionym sklepie, z pewnością sięgasz po nabiał. Wśród często wybieranych produktów, znajduje się m.in. ser feta oraz inne serki w tekturowych opakowaniach. Przygotowując sałatkę czy inne danie, pojawia się problem z otwarciem tego typu produktów. My wiemy, jak zrobić to w prosty sposób. Poznaj patent, dzięki któremu wyciskanie stanie się zbędne.

Jak otwierać serki w tekturowych opakowaniach?

Tak się składa, że serki w tekturowych opakowaniach to produkty, które stosuje się do wielu wyjątkowych dań. Wśród nich jest przede wszystkim sałatka grecka. Ser feta jest również często używany do dań ze szpinakiem w roli głównej. Pomimo tego, że coraz częściej w sklepach można znaleźć również produkty w plastikowych opakowaniach, to najchętniej wybiera się tę wersję w tekturowych opakowaniach. Mają ono swoje wady i zalety. Problem pojawia się przy otwarciu takiego sera. Jeśli go rozcinasz i wyciskasz, to wiedz, że jest dużo prostsza opcja.

Ser typu feta - Pyszności; Foto: Canva.com
Ser typu feta - Pyszności; Foto: Canva.com

Zanim przystąpisz do otwierania tego produktu, dobrze będzie umyć dokładnie opakowanie z zewnątrz ciepłą wodą. W ten sposób pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń. Dobrym rozwiązaniem będzie również chwilowe podgrzanie opakowania, co ułatwi wyjęcie sera. W pierwszej kolejności odegnij rogi opakowania. Następnie przetnij opakowanie podłużnie. Teraz ten najważniejszy moment, w którym powinieneś złapać za odgięte rogi każdą połówkę opakowania. To spowoduje, że ser wyjdzie z opakowania w całości. To naprawdę proste!

Do czego można wykorzystać ser feta?

Zgodnie z tym, co zostało przez nas wcześniej wspomniane, ser feta to przede wszystkim podstawowy składnik sałatki greckiej. Okazuje się jednak, że ma on dużo więcej zastosowań w przygotowaniu rozmaitych potraw. Ten rodzaj sera, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Oprócz sałatek, można z powodzeniem dodać go do kanapek, szaszłyczków, czy zapiekany z rozmaitymi warzywami lub pokruszony na wierzchu. Wariacji z tym serem w roli głównej jest całe mnóstwo!

Lubisz proste i smaczne słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na jogurtowy sernik z malinami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także