To ciasto po włożeniu do ust rozpływa się, a do jego przygotowania wystarczą tylko 3 składniki!

Aby zrobić idealne ciasto, wcale nie trzeba do tego wymyślnych składników, tylko trochę wysiłku i pomysłu. Aby potwierdzić tę tezę, przygotowaliśmy dla Was prosty, pyszny i bardzo lekki mini serniczek według japońskiej receptury.

Składniki:

– 3 jajka
– 120 g białej czekolady
– 120 g serka śmietankowego

Do kubka włóż papier do pieczenia (pamiętaj, aby wybrać takie naczynie, które będzie można później włożyć do piekarnika).

serniczek według japońskiej receptury (1)

Roztop czekoladę (w wodzie albo w kuchence mikrofalowej). Możesz także ewentualnie użyć gorzkiej czekolady.

serniczek według japońskiej receptury (2)

Dodaj serek.

serniczek według japońskiej receptury (3)

Wymieszaj składniki na jednolitą masę.

serniczek według japońskiej receptury (4)

Wrzuć tylko żółtka.

serniczek według japońskiej receptury (5)

Białka ubij aż staną się sztywne i dodaj do reszty.

serniczek według japońskiej receptury (6)

Delikatnie wymieszaj całość.

serniczek według japońskiej receptury (7)

Wlej masę do kubków.

serniczek według japońskiej receptury (9)

Kubki umieść na blasze, na którą wylej około 200 ml wody.

serniczek według japońskiej receptury (10)

Włóż blaszkę do rozgrzanego do 160°C piekarnika na 30 minut.

serniczek według japońskiej receptury (11)

Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez 15 minut nie wyciągaj kubków.

serniczek według japońskiej receptury (12)

Niech ciasto ostygnie i dopiero wtedy delikatnie je wyciągnij.

serniczek według japońskiej receptury (13)

Pyszności!

serniczek według japońskiej receptury (14)


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×