Sernik bez pieczenia z piankami i dwoma warstwami czekolady

Aksamitny i puszysty sernik z czekoladą i słodkimi piankami skradł nasze serca już od pierwszego kęsa. Klasyczny przepis na sernik już Ci się nieco znudził? Zaskocz swoich bliskich tym słodkim połączeniem herbatników i masy serowej.

Boisz się, że sernik opadnie lub pęknie? A może nie masz ochoty stać przy gorącym piekarniku? Rozwiązanie jest proste- sernik bez pieczenia! Nasz dzisiejszy przepis powstał na bazie z pokruszonych herbatników. Serowa warstwa to pyszne połączenie serka śmietankowego i śmietanki. Do masy dodaliśmy również likier kokosowy, który jeszcze bardziej podkręca smak potrawy. Jeśli jednak nie masz go w swoim domu- możesz pominąć ten dodatek.

Przepis na sernik z piankami krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu tego ciasta pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Sernik z piankami bez pieczenia- składniki

Spód:
300 g herbatników maślanych
80 g masła – roztopionego

Polewa:
180 g gorzkiej czekolady
3/4 szkl. śmietanki 30%

Warstwa śmietankowa:
1,5 szkl. śmietanki 36% – schłodzona
1/2 szkl. cukru pudru
400 g serka mascarpone
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Dodatki:
200 g pianek cukrowych

Przepis na sernik bez pieczenia z czekoladą i piankami

W garnuszku podgrzej śmietankę 30% i wlej do połamanej gorzkiej czekolady. Dokładnie wymieszaj całość, aby powstała gładka, czekoladowa polewa do naszego deseru.

Sernik z piankami – Pyszności

Następnie przejdź do przygotowania spodu. Herbatniki pokrusz drobno (odłóż kilka) i wlej do nich roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wymieszaj całość i wyłóż przygotowani herbatnikami tortownicę. Pozostałe herbatniki wyłóż dookoła. Dociśnij szklanką spód, aby był bardziej zwarty i wlej do środka połowę czekoladowej polewy. Rozprowadź ją po powierzchni ciasta. Tak przygotowaną bazę wstaw do lodówki.

Sernik z piankami – Pyszności

Krem do sernika bez pieczenia

Do miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę 36% i wsyp cukier puder. Ubijaj całość mikserem. Dodaj ekstrakt waniliowy i po łyżce serka mascarpone. Gdy masa będzie już gotowa- wyłóż ją na schłodzony spód. Rozprowadź równomiernie przy pomocy łyżki lub szpatułki.

Sernik z piankami – Pyszności

Na górę wylej pozostałą część polewy i wstaw sernik do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Sernik z piankami

Gdy sernik już się schłodzi- wyłóż na górę pianki. Opal je opalarką gazową lub włóż ciasto do piekarnika z opcją grill na 3 minuty. Dzięki opaleniu pianki zyskają jeszcze więcej smaku- cukier się skarmelizuje. Całość udekoruj dodatkowo czekoladową polewą. Smacznego!

Sernik z piankami – Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×