Ania Starmach uczy Polaków jak zrobić idealny sernik nowojorski. Sekretem jest niezwykła technika pieczenia

Sernik nowojorski według Ani Starmach - Pyszności; Foto: Foto: instagram.com/ania_starmach; Canva.com

Sernik nowojorski Ani Starmach to prawdziwa uczta dla podniebienia. Deser jest wyjątkowo kremowy i smaczny. Wspaniale smakuje w towarzystwie pysznej kawy. Jeśli jesteś miłośnikiem serników, koniecznie spróbuj tego fantastycznego deseru. Poniżej zdradzamy jak go wykonać.

Wyjątkowo kremowy deser

Sernik nowojorski – Pyszności; Foto: Canva.com

Sernik Ani Starmach to wspaniały deser z lekką nutą cytrynową. Odznacza się wyjątkowo kremową konsystencją, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Jego spód wykonany jest z maślanych ciasteczek, które wspaniale wzbogacają smak i aromat deseru. Jeśli jesteś fanem serników – ten na pewno ciebie zachwyci. Poniżej podajemy przepis na fantastyczny sernik nowojorski według Ani Starmach.

Sernik nowojorski według Ani Starmach

sernik Ani Starmach

Sernik nowojorski – Pyszności; Foto: Canva.com

Sernik Ani Starmach jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. W związku z tym nie musisz być doświadczonym kucharzem, by z powodzeniem przygotować ten deser. Poniżej podajemy krok po kroku jak wykonać sernik.

Składniki:

Spód:

  • 200 g kruchych herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera 2 lub 3- krotnie mielonego
  • 300 g drobnego cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny

Polewa:

  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm. W związku z tym wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przygotuj spód. Ciastka rozdrobnij w malakserze. W kolejnym kroku roztop masło i połącz je z pokruszonymi ciastkami. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na dno tortownicy.
  • Wyrównaj dno z ciasteczek i wstaw tortownicę do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową. W związku z tym wszystkie składniki na masę umieść w misce i połącz je ze sobą. Pamiętaj, aby nie mieszać masy za długo.
  • Wyjmij tortownicę z lodówki i przelej do niej gotową masę serową. Całość piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez około 70 minut. 
  • Przygotuj polewę – wymieszaj śmietanę, cukier i sok z cytryny. Śmietanową polewę rozprowadź na wierzchu ostudzonego sernika. Przed podaniem, deser należy schłodzić – najlepiej odstaw go na kilka godzin do lodówki. Sernik Ani Starmach wspaniale smakuje w towarzystwie kawy.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser bez pieczenia ferrero rocher krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×