PrzepisSerowo-szynkowa przekąska w chrupiącej panierce. Pokochały ją miliony internautów

Serowo-szynkowa przekąska w chrupiącej panierce. Pokochały ją miliony internautów

Serowo-szynkowa przekąska w chrupiącej panierce. Pokochały ją miliony internautów
Ewa
26.09.2022 13:57, aktualizacja: 26.09.2022 14:12

Serowo-szynkowa przekąska to tani patent na chrupiącą przystawkę. Potrzebujesz kilku składników, żeby wyczarować zachwycające danie.

Chrupiąca przystawka

Spotkanie ze znajomymi, wieczorny seans filmowy z drugą połówką czy po prostu ciepła kolacja- nasz dzisiejszy przepis znakomicie sprawdzi się w każdej sytuacji. Do przygotowania przekąski potrzebujesz zaledwie czterech składników: żółtego sera, szynki, mąki i jajek. Smażony ser apetycznie się ciągnie i sprawia, że na samą myśl nasze ślinianki zaczynają intensywną pracę. Prosto, szybko i tanio- w dzisiejszych czasach takie przepisy są naprawdę na wagę złota.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:

Serowo-szynkowa przekąska

Składniki:

  • ser żółty (najlepiej w okrągłych plastrach)
  • szynka
  • 2 jaja
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz
  • panierka panko

Sposób przygotowania:

Na blacie ułóż okrągły plaster żółtego sera. Na nim umieść szynkę, znów ser, szynkę oraz ser. Przekąska powinna być dość gruba. Plastry powinny być zbliżonej wielkości.

Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności
Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności

Do miski wbij jajka i rozkłóć przy pomocy widelca. Dosyp mąkę i wymieszaj. Powstałą masę dopraw również solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz- możesz dodać też odrobinę sproszkowanego chilli lub ostrej papryki. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, żeby nie spływała za szybko z przekąsek.

Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności
Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności

Serowo-szynkowe krążki zanurzaj w powstałej masie, a następnie w panierce panko. To rodzaj grubej bułki tartej, w szczególności popularnej w krajach azjatyckich. Zrób to dokładnie, aby panierka dobrze otoczyła przekąskę.

Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności
Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności

Tak przygotowane przekąski smaż w rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Nie wrzucaj do tłuszczu zbyt dużo na raz- obniży to jego temperaturę, panierka zacznie chłonąć tłuszcz i krążki w rezultacie będą gumowate i mniej smaczne. Po usmażeniu odsącz je na kawałku ręcznika papierowego.

Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności
Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności

Po tym czasie nasze chrupiące przekąski są już gotowe. Serwuj je samodzielnie lub zanurzając w ulubionym dipie: czosnkowym, sosie pomidorowym lub BBQ. Serwuj je na ciepło, kiedy apetycznie chrupią, a ser apetycznie się ciągnie.

Smacznego!

Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności
Serowo-szynkowa przekąska- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także