6 podstawowych zasad podczas serwowania alkoholu. Dobór kieliszków ma wpływ na smak!
Odpowiedni dobór kieliszków do alkoholu wcale nie jest taki łatwy! Sprawdź naszą małą ściągę i nalewaj napoje zgodnie z zasadami savoir vivre.
#1 Czerwone wino
Czerwone wino najbezpieczniej podawać w temperaturze 16-18 stopni Celsjusza. Ogólna zasada jest prosta: im młodsze, łagodniejsze i lżejsze wino, tym niższa powinna być jego temperatura podawania. Błędem jest mówienie, że czerwone wino powinno być w temperaturze pokojowej, która zwykle przekracza 20 st. Celsjusza.
Kieliszki do czerwonego wina powinny mieć pękaty, spory kształt, zwężający się ku górze. Dzięki takiemu kształtowi powierzchnia wina ma dużą styczność z powietrzem, co pozwala na uwolnienie specyficznego dla gatunku aromatu i smaku.
#2 Białe wino
Podstawową zasadą jest to, żeby serwować białe wina prosto z lodówki. Dodaje do lekkości i sprawia, że białe wino jest bardziej orzeźwiające. Lekkie, białe wina serwujemy w temperaturze 8-10 stopni C.. Burgundy, czyli pełne, białe wina serwujemy w 12-15 st. C.
Kieliszki do białego wina powinny być przejrzyste, żeby móc zobaczyć kolor. Są nieco smuklejsze od kieliszków do czerwonego wina. Czasza powinna być wąska, żeby aromat był jak najbardziej skondensowany.
#3 Szampan i wino musujące
Przede wszystkim muszą być mocno schłodzone. Najlepiej trzymać butelkę w lodówce przez całą noc i serwować później bezpośrednio po wyjęciu, trzymając w wiaderku z lodem. Podczas odkorkowywania zawsze trzymaj korek kciukiem i nie kieruj go w stronę ludzi.
Kieliszki do szampana i win musujących to tzw. "filety". Są wysokie, o cienkiej ściance i wąskim wylocie, który utrudnia bąbelkom wylatywanie.
#4 Whisky
Wlewając ten trunek do szkła nie uzupełniamy go do pełna. Optymalną ilością jest ok. 30 ml, co umożliwia delektowanie się aromatem. Uważa się, że whisky powinno podawać się w temperaturze ok. 20-22 st. C. Podawanie jej schłodzonej pozbawia ją głębszego aromatu. Dobrą whisky powinno pić się bez lodu i coli, ale to już jest raczej kwestia gustu i osobistych upodobań.
Whisky podaje się w szklance. Najpopularniejszy jest kształt czary, który ma szeroką podstawę i delikatne zwężenie na górze. Popularne są również szklanki z grubym dnem, które utrudnia mocniejsze ogrzanie alkoholu przez trzymanie w dłoni.
Co ciekawe, można również kupić specjalne kieliszki do whisky. Idealny wybór dla prawdziwych koneserów tego trunku. Osadzona na długiej nóżce czasza zwęża się ku górze, gdzie znajduje się...pokrywka.
#5 Brandy i koniak
Sposób serwowania brandy nie jest jednoznacznie określony. Jedni mówią, żeby podawać schłodzone, inni, że lepsza będzie temperatura pokojowa. Wniosek jest zatem prosty: podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Koniakiem i brandy należy się delektować.
Kieliszki do serwowania tych alkoholi powinny być szerokie i pękate, na krótkiej nóżce. W przeciwieństwie do kieliszków z winem, możemy śmiało obejmować czasze całą dłonią, żeby delikatnie ogrzać trunek.
#6 Nalewka
Specjał każdego dziadka! Pije się ją dla smaku, ale niekulturalnym jest wylizywanie kieliszka do ostatniej kropli. Wytrawne i półwytrawne serwujemy schłodzone do temp. ok. 8 st. C. Nalewki słodkie nie wymagają chłodzenia.
Kieliszki do nalewek są przede wszystkim nieduże. Posiadają smukłą i wysoką nóżkę, za którą wygodnie jest chwycić. Często są bogato zdobione i żłobione, przez co stanowią ładną ozdobę domowego barku.
Bonus: Wódka
To chyba najpopularniejszy alkohol w Polsce. I chociaż gusta odnośnie marki i rodzaju są różne, to wszyscy są jednogłośni: wódka powinna być zimna. Każdy tez powinien znać umiar, bo jest mocnym i zdradliwym alkoholem.
Wódkę podajemy oczywiście w kieliszkach. Nie są duże, ich objętość nie powinna być większa niż 40 ml. Optymalną ilością nalewaną do kieliszków jest 25-30 ml.