Sezon na jagody – nie wszystkie są jadalne

Sezon na jagody trwa w najlepsze. Ale czy wiesz, że nie wszystkie owoce nadają się do spożycia. Dobrze o tym wiedzieć, zanim wybierzesz się do lasu i zaczniesz zbierać owoce.

Dzięki tym informacjom nie będziesz musiała mierzyć się z nieprzyjemnymi konsekwencjami, które w niektórych przypadkach mogą zagrażać nie tylko Twojemu zdrowiu, ale i życiu.


#1 Wilcza jagoda



Choć na pozór ciemne i drobne jagody wyglądają niewinnie, są bardzo niebezpieczne. Po zjedzeniu jednego owocu, narażasz się na silne zatrucie. Z kolei większa dawka może być nawet śmiertelna.
#2 Kalina koralowa



Podczas pobytu w lesie, powinniśmy uważać również na kalinę koralową. Po jej spożyciu, możesz spodziewać się problemów z biegunką, wymiotów czy bólów brzucha. Owoce te nadają się do spożycia jedynie po pierwszych przymrozkach, kiedy są wolne od trujących czynników.
#3 Ligustr pospolity



Podczas sezonu na jagody, lepiej unikać także ligustra pospolitego. W tym przypadku trujące są zarówno liście, jak i owoce. Kontakt z tą rośliną grozi poważnym zatruciem, które może nawet zagrażać naszemu życiu.


Sezon na jagody – o czym należy pamiętać
- Bąblowica – to groźna choroba wywołana przez jaja tasiemca bąblowca, które mogą znaleźć się na owocach. Dlatego nie należy jeść ich bezpośrednio po zerwaniu. Najpierw dokładnie je umyj.
- Jagód nie wolno zbierać w rezerwatach i miejscach oznaczonych tabliczką „zakaz wstępu”.
- Nie należy niszczyć krzaków, z których zrywasz owoce.


Zobacz także: Woreczki do lodu – jak je wykorzystać w kreatywny sposób
Komentarze