NewsyMasz ochotę na Big Maca? Zapraszam, ale po zobaczeniu tych 10 faktów zmienisz zdanie. SZOK!

Masz ochotę na Big Maca? Zapraszam, ale po zobaczeniu tych 10 faktów zmienisz zdanie. SZOK!

Masz ochotę na Big Maca? Zapraszam, ale po zobaczeniu tych 10 faktów zmienisz zdanie. SZOK!
Frania
22.09.2014 15:45, aktualizacja: 18.09.2023 13:08

Głodny? Może najpierw przeczytaj ten artykuł zanim udasz się do swojej ulubionej knajpki z fast foodem i zamówisz jak zawsze ten chemiczny posiłek.

Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że fast foody są niezdrowe i tuczące, ale mimo to dalej truje swój organizm, który na tym cierpi. Może sobie myślisz, że to jest pyszne i tanie. Masz rację, ale to jedzenie ma także inne cechy, których nie jesteś świadomy i powodują spustoszenie w Twoim ciele. Wystarczy tylko spojrzeć na składniki, które znajdują się w Twoim ulubionym daniu. Zaskoczony?

1. Siarczan amonu.

Obraz

Nic tak nie pomaga w masowej produkcji chleba jak siarczan amonu. Niestety nic też tak dobrze nie nawozi gleby i nie zabija robaków jak to.

2. Olej silikonowy.

Obraz

Skrzydełka z kurczaka są pełne dimetylopolisiloksanu - oleju silikonowego, który jest często używany do produkcji soczewek kontaktowych i innych przedmiotów medycznych.

3. L-cysteiny.

Obraz

W fast foodach używa się L-cysteiny, aminokwasu syntetyzowanego z kaczych piór lub włosów ludzkich, który idealnie nadaje się do aromatyzowania mięsa i zmiękczania pieczywa i innych wypieków.

4. TBHQ.

Obraz

Składnik ten możemy znaleźć w 18 pozycjach z karty w McDonaldzie. Hipotetycznie jest śmiertelny, ale nie należy się martwić, ponieważ jest on stosowany jedynie w 0,02% w oleju i tłuszczu spożywczym.

5. Glikol propylenowy.

Obraz

Glikol propylenowy jest organicznym związkiem chemicznym, który występuje w środkach przeciw zamarzaniu, e-papierosach i w... fast foodach.

6. Leki na receptę.

Obraz

Antydepresanty jak również inne leki na receptę dodaje się do paszy dla kurcząt, z których później uzyskuje się potrawy.

7. Dimetylopolisiloksan

Obraz

Znajdziesz to w prawie każdym smażonym daniu.

8. Kwas karminowy.

Obraz

Syntetyzowany przez chrząszcze koszenilowe, kwas karminowy jest używany do barwienia żywności - zwłaszcza mięsa.

9. Celuloza.

Obraz

Znajdziesz ten organiczny związek, który jest wytwarzany z drewna, w prawie każdej pozycji menu w fast foodzie.

10. Dwutlenek krzemu.

Obraz

Piasek przemysłowy stosowany jest, aby zapobiec tworzeniu się grudek w potrawach. Mmm ... piasek przemysłowy.

Cóż, mój apetyt zniknął. Trudno jest być spragnionym Big Maca, gdy wiesz, jak wiele toksycznych związków chemicznych on zawiera. Nigdy nie czułam tak ogromnej potrzeby gotowania własnych posiłków...

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także