Jeżeli wyrzucasz skórkę mandarynki do kosza, popełniasz duży błąd. Możesz pomysłowo ją wykorzystać!

Zima to w Polsce idealna pora na owoce cytrusowe. Dlaczego? To oczywiste, że w mroźne dni spora dawka witaminy C jest mile widziana. Jednymi z najpopularniejszych cytrusów są u nas „młodsze siostry” pomarańczy – mandarynki.

To naprawdę wspaniałe owoce, są nie tylko niesamowicie smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin, w tym C, A, B oraz drogocenne pierwiastki, takie jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk.

Wspomagają zatem nie tylko naszą odporność, ale poprawiają także kondycję naszych oczu oraz skóry i opóźniają procesy starzenia się.

Jedyną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, aby używać wyłącznie organicznych owoców.

Mandarynki to owoce, które uwielbia wiele ludzi. Jednak jedząc je, wszyscy popełniają ten sam błąd… Wyrzucają ich skórkę do śmieci, nie zdając sobie sprawy z tego, że mogą one służyć jako naturalny środek na wiele chorób i dolegliwości, np. na bóle gardła czy uporczywy kaszel.

Oto, czego będziecie potrzebowali:

  • 50 g skórki z mandarynki
  • 1 szklanki 40% alkoholu
  • słoika z pokrywką

Wykonanie:

Zetrzyjcie skórkę mandarynki i umieśćcie ją w słoju. Następnie zalejcie alkoholem i szczelnie zamknijcie. Tak przygotowaną miksturę ukryjcie w chłodnym i ciemnym miejscu na okres dłuższy niż tydzień.

Stosujemy 1 łyżeczkę raz dziennie, po posiłku.

Wiedzieliście, że skórkę z mandarynki można wykorzystać w tak fantastyczny i zdrowy sposób?


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×