PoradyCo zrobić, żeby skorupka jajka na miękko nie popękała we wrzątku? Zdaj się na tanią i skuteczną metodę

Co zrobić, żeby skorupka jajka na miękko nie popękała we wrzątku? Zdaj się na tanią i skuteczną metodę

Wlej kilka kropli do wrzątku, a skorupka jajka nie popęka - Pyszności; Foto: Canva.com
Wlej kilka kropli do wrzątku, a skorupka jajka nie popęka - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
24.08.2022 09:49

Jajko na miękko często króluje na naszych stołach podczas śniadania. Tworzy wspaniałe połączenie ze świeżym pieczywem. Jednak, aby wyszło idealnie - należy je odpowiednio przygotować. Niestety niekiedy podczas gotowania skorupka pęka, a jego wnętrze wylewa się na zewnątrz. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać niewielką ilość jednego składnika.

Fantastyczne jajko na miękko

Śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com
Śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka na miękko to wspaniały pomysł na śniadanie. Poza tym są wyjątkowo proste w wykonaniu. Wystarczy, że wrzucimy je do wrzącej wody, a następnie gotujemy je przez kilka minut. W zależności od ich wielkości powinniśmy gotować je od 3, 5 minut (jajka oznaczone S) do 5, 5 minuty (jajka oznaczone L).

Niestety podczas gotowania zdarza się, że pęka skorupka jajka. W konsekwencji białko wypływa na wierzch i się ścina. Takie jajko nie tylko traci na konsystencji, ale również na smaku. Jak w takim razie temu zapobiec?

Skorupka więcej nie popęka

Jajka - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że z łatwością ugotujesz pyszne jajko na miękko. Wystarczy, że do wrzątku dodasz kilka kropelek octu. Dzięki temu skorupka gotującego się jajka nie popęka. Poza tym należy podkreślić również, że składnik ten nie wpłynie negatywnie na smak produktu.

Jeśli nie masz przy sobie octu, równie dobrze sprawdzi się sok z cytryny lub szczypta soli. Pamiętaj również, aby po ugotowaniu jajek - zalać je zimną wodą. Dzięki temu zatrzymasz proces gotowania i jajka będą odznaczały się idealną konsystencją.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Jeśli planujesz ugotowanie jajka na miękko, wyjmij je około 30 minut wcześniej z lodówki. W ten sposób produkt nie będzie już taki zimny. W konsekwencji po wrzuceniu go do wrzątku skorupka jajka nie popęka.

Niekiedy jednak bardzo się śpieszymy. W takiej sytuacji wystarczy przed gotowaniem jajka, wstawić je na chwilę do miseczki z ciepłą wodą. Dzięki temu szybko podniesiesz temperaturę produktu.

Poza tym warto pamiętać, aby jajko delikatnie wkładać do wrzątku. Najlepiej zrobić to za pomocą łyżki. Po ugotowaniu również warto jej użyć. W ten sposób unikniemy popękania skorupki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także