PoradyPo tym, jak dowiedziałam się, co można zrobić ze skorupkami jaj, już nigdy więcej ich nie wyrzucę!

Po tym, jak dowiedziałam się, co można zrobić ze skorupkami jaj, już nigdy więcej ich nie wyrzucę!

Po tym, jak dowiedziałam się, co można zrobić ze skorupkami jaj, już nigdy więcej ich nie wyrzucę!
Frania
14.03.2017 11:12, aktualizacja: 18.09.2023 12:28

Niedzielny poranek... Co smakuje wówczas najlepiej? Oczywiście jajecznica z ogórkiem i pomidorkami. Można śmiało powiedzieć, że to śniadanie mistrzów. Przygotowujesz ulubiony posiłek, a skorupki po jajkach wyrzucasz do kosza. STOP! W tym momencie powinieneś zmienić przyzwyczajenia. Dlaczego?

Choć może wydawać się to dość dziwne, skorupki zawierają 90% czystego wapnia, wiele cennych minerałów, które są bardzo istotne dla mięśni i kości.

Obraz

Nigdy więcej nie będziesz ich wyrzucać i zaczniesz skrupulatnie zbierać. A to, jakie właściwości mają niedocenione przez nas skorupki, udowodniły przeprowadzone badania przez Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia.

Słusznie w Twojej głowie pojawia się teraz pytanie: "Ale chwila, jak niby miałbym jeść skorupki?". W formie sproszkowanej. Pokażemy Ci, jak się do tego zabrać. Pamiętać jednak należy, aby jajka była przede wszystkim ze znanego źródła.

Obraz

Krok 1

12 skorupek włóż do durszlaka i dokładnie je opłucz pod bieżącą wodą. Należy jednak zwrócić uwagę na membranę, która znajduje się w środku - nie może zostać naruszona.

Obraz

Krok 2:

Następnie włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj przez 10 minut. W ten sposób pozbywasz się bakterii i patogenów.

Obraz

Krok 3:

Podczas gotowania rozgrzej już piekarnik do 95 stopni Celsjusza.

Obraz

Krok 4:

Wyciągnij skorupki z wrzącej wody i połóż je na durszlaku. Po chwili umieść je na blasze i włóż do piekarnika na 15 minut.

Obraz

Krok 5:

Po upływie czasu, wyciągnij je. Gdy ostygną, włóż je do blendera lub młynka do kawy - należy je drobno zmielić.

Obraz

Krok 6:

Gotowy proszek można dodać do jedzenia, spożywać w czystej postaci lub rozcieńczać z wodą i pić. Pół łyżeczki spożywanej codziennie odpowiada 400 mg wapnia.

Obraz
Prosty sposób na to, aby zadbać o swoje mięśnie i koście, nie wydając przy tym fortuny.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także