NewsyDodając ten produkt do ryżu, możesz ograniczyć jego kalorie o połowę

Dodając ten produkt do ryżu, możesz ograniczyć jego kalorie o połowę

<a href="http://theheartysoul.com/how-to-cook-rice-with-coconut-oil/" target="_blank" rel="nofollow">theheartysoul</a>
<a href="http://theheartysoul.com/how-to-cook-rice-with-coconut-oil/" target="_blank" rel="nofollow">theheartysoul</a>
Mika
03.02.2017 12:13, aktualizacja: 10.05.2017 13:53

Powiedzenie „liczą się kalorie” jako czynnik determinujący utratę wagi jest uproszczeniem bardziej złożonego problemu.

Eksperci sugerują, że przeciętnie spożywamy 500 kalorii więcej niż w rzeczywistości potrzebujemy. Nic dziwnego, że nadwaga jest popularnym problemem!

Niektóre z produktów spożywanych na co dzień mogą przyczyniać się do odkładania się dodatkowych kilogramów. Dajmy na to ryż. Istnieje sposób na przygotowanie ryżu, który ograniczy wchłanianie skrobi w organizmie.

Większość skrobi w ryżu jest łatwostrawna i szybko zamienia się w glukozę, która trafia do krwiobiegu. Jej nadmiar odkłada się w postaci tłuszczu i prowadzi do otyłości oraz innych problemów zdrowotnych.

nutritionsecrets
nutritionsecrets

Choć większość skrobi przechowywana jest w wątrobie i w mięśniach w postaci glikolu, problem pojawia się, gdy skrobia zamieniona w glukozę odkłada się w organizmie.

Odporne skrobie (RS) przechodzą przez jelito cienkie w niestrawionej postaci i zmniejszają ryzyko występowania nadmiaru glukozy we krwi. To również pomaga wyeliminować problemy związane ze zdrowiem i wspomaga naturalne spalanie tłuszczu. Czyli dokładnie to, czego nam potrzeba!

Dodaj olej kokosowy, by zwiększyć zawartość RS w białym ryżu i ograniczyć wchłanianie się skrobi w organizmie.

pinterest
pinterest

Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego do gotującej się wody. Gdy olej rozpuści się w wodzie, dodaj pół szklanki ryżu i gotuj do momentu, gdy ryż będzie gotowy. By zwiększyć efekt, odstaw ryż do lodówki na 12 godzin przed spożyciem. To skutecznie wyeliminuje problemy z poziomem cukru we krwi i nadwagą, ze względu na fakt, że poziom skrobi odpornej zwiększa się dziesięciokrotnie.

Jak to działa?

theheartysoul
theheartysoul

Olej kokosowy wchodzi w reakcję ze skrobią w czasie gotowania, co sprawia, że cukier staje się odporny na enzymy trawienne. Nie ulegnie rozpadowi w organizmie, tak więc również nie wchłonie się do krwiobiegu. Dodatkowo chłodzenie ryżu szybciej zwiąże cząsteczki skrobi przemieniające je w skrobie odporne.

Coś tak prostego jak dodanie łyżki oleju kokosowego, może znacznie przyczynić się do utraty wagi. Warto spróbować nie tylko, by pozbyć się dodatkowych kilogramów, lecz obniżyć poziom cukru we krwi i wyeliminować problemy zdrowotne z tym związane.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także