Wirtualna Polska

Tak pysznych skrzydełek jeszcze nie jadłam. W amerykańskim stylu smakują najlepiej

Tak pysznych skrzydełek jeszcze nie jadłam. W amerykańskim stylu smakują najlepiej

Skrzydełka po amerykańsku- Pyszności

Soczyste skrzydełka z grilla w domowym sosie BBQ to najlepszy przepis na kurczaka. Ta marynata to mistrzostwo świata, a przygotowanie zajmie kilka chwil.

Wirtualna Polska

Uwielbiam wiosenne i letnie popołudnia spędzane wspólnie z rodziną przy domowym grillu. Grillowanie nigdy mi się nie nudzi, bo za każdym razem odkrywam coś innego: nowe marynaty, przyprawy i połączenia. Kiedy szykowałam skrzydełka na grilla, od razu wiedziałam, że muszę zrobić je po amerykańsku. A nie ma nic bardziej amerykańskiego niż pyszny sos BBQ. W domowym wydaniu powstał z połączenia miodu, sosu sojowego, czosnku i oleju. Idealny balans słonego, słodkiego i ostrego smaku pięknie otulił delikatne mięso i nadał mu wyjątkowy charakter. Koniecznie musisz spróbować tej marynaty.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.


Zobacz również: Faszerowane skrzydełka z kurczaka z soczewicą, pomidorami i cukinią – tani pomysł na obiad

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Skrzydełka z grilla po amerykańsku

Składniki:

  • 1,3 kg skrzydełek z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/3 szklanka miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka cebuli granulowanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Ze skrzydełek odcinam cienkie lotki.
  2. W misce łączę ze sobą słodką i ostrą paprykę, granulowaną cebulę, gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję sos sojowy oraz miód i dokładnie mieszam. Podczas mieszania dolewam również olej roślinny.

    Marynata do skrzydełek – Pyszności

    Marynata do skrzydełek – Pyszności

  3. Powstałą marynatą zalewam skrzydełka z kurczaka i dokładnie mieszam. Przykrywam miskę folią i odstawiam do lodówki na minimum 4 godziny. Skrzydełka najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby spędziły w marynacie całą noc.

    Skrzydełka w marynacie – Pyszności

    Skrzydełka w marynacie – Pyszności

  4. Skrzydełka wyciągam z lodówki i odkładam na chwilę, aby załapały nieco pokojową temperaturę. Układam mięso na ruszcie i piekę przez ok. 20 minut, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.

    Skrzydełka z grilla – Pyszności

    Skrzydełka z grilla – Pyszności

  5. Gotowe skrzydełka przekładam na talerz i dekorują natką pietruszki lub szczypiorku. Podaję samodzielnie lub w towarzystwie pieczonych ziemniaków i dipu.
    Smacznego!

    Skrzydełka z grilla – Pyszności

    Skrzydełka z grilla – Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×