Oto najgorszy błąd, jaki można popełnić podczas przygotowania śledzi z cebulką. Całkowicie niszczy ich smak

Śledzie z cebulką

Śledzie z cebulką - Pyszności; Foto Canva.com

Wigilijny stół, na którym  znajdują się śledzie z cebulką, to rzeczywistość, która będzie obecna już za dwa tygodnie. To przysmak, który wręcz uwielbiamy i to nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Pomimo tego, że mamy swoje tradycyjne i wyjątkowe receptury, to mogą pojawić się pewne błędy, których nie należy popełniać podczas przygotowania śledzi.

Śledzie z cebulką – czego należy unikać podczas ich przygotowania?

Pomimo tego, że śledzie z cebulką zalicza się do kategorii prostych i smacznych dań, to na pewne elementy podczas ich przygotowania, należy zwrócić szczególną uwagę. Liczy się nie tylko odpowiednia świeżość i jakość naszych filetów śledziowych, ale także dodatki, które stanowią dopełnienie śledziowej całości. A, że niezwykle ważna jest tu cebula, to należy pamiętać o tym, by sparzyć ją przed dodaniem do śledzi. Jeśli tego nie zrobimy, to jej ostrość zabije smak pozostałych składników, które dajemy do śledzi. Przez to ich smak będzie zupełnie inny, niż oczekiwaliśmy.

Śledzie

Śledzie – Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować śledzie z cebulką?

Na pewno nie jest to skomplikowane danie. Należy tu jednak pamiętać o sparzeniu cebuli i świeżych filetach śledziowych. Nasze śledzie z cebulką robi się bardzo szybko, jednak warto pamiętać o tym, że przed ich zjedzeniem, dobrze będzie, gdy postoją nawet przez dwie doby w chłodnym miejscu.

Składniki:

  • 4 cebule
  • pół kilograma filetów śledziowych a’la Matjas lub innych
  • dobrej jakości olej roślinny
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Śledzie – Pyszności; Foto Canva.com

Przystępując do przygotowania śledzi w takiej formie, należy rozpocząć od namoczenia filetów śledziowych w wodzie, przez przynajmniej kilka godzin. Płuczemy, suszymy je i kroimy w kawałki. Następnie należy pokroić cebulę w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i skropić 2 łyżkami octu winnego lub sokiem z cytryny. Teraz nasze śledzie układamy w słoiku. Robimy to na przemian – najpierw cebula, potem śledzie. Całość zalewamy olejem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24-48 godzin. Śledzie z cebulką są gotowe. Smacznego!

Lubisz kulinarne hity? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kotlet „Weselny Przysmak”. To prawdziwy hit każdej imprezy:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×