Słodka i lekka, wakacyjna surówka z marchewki z niesamowitym sosem

Idealna surówka? W naszym przypadku będzie to marchewka ze słodkimi dodatkami, której nie sposób odmówić. Pasuje do wielu dań i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Oto nasz sprawdzony przepis – surówka z marchewki z słodziutkim ananasem!

Marchew można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Możemy ją usmażyć, ugotować na parze, dodać do gulaszu lub zupy. Dobrym pomysłem będzie także dodanie marchwi do surówki. Jako przekąska znakomicie nada się mini marchewka, którą znajdziemy w sklepach spożywczych. Oprócz tego z marchwi możemy przygotować purée, sok lub chipsy. Warzywo to sprawdzi się także jako jeden ze składników ciasta czy chleba. My dziś wykorzystamy ją do zrobienia surówki z dodatkiem słodkich owoców.

Surówka z marchewki- Pyszności; Foto: Canva

Surówka z marchewki – składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 1 soczyste jabłko
  • kawałek ananasa – ok. 1/4 świeżego niedużego owocu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Na początek dokładnie umyj i obierz marchewki, jabłko i ananasa. Następnie na tarce zetrzyj jabłko i marchewkę. Ananasa pokrój w kostkę. Całość umieść w misce i przygotuj sos. Połącz olej, miód, sól i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki- Pyszności; Foto: Canva

Marchew- dlaczego powinna częściej gościć na naszym talerzu?

Marchew jest warzywem bogatym w wartości odżywcze i zdrowotne. Zawiera karotenoidy, związki fenolowe i witaminy. Dzięki temu wpływa korzystnie na organizm. Dostarcza dużą ilość witaminy A i działa przeciwutleniająco. Marchew jest bogata w błonnik i składniki mineralne. Oprócz tego zawiera flawonoidy i witaminy. Związki te wzmacniają nasz układ odpornościowy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ekstrakty z nasion marchwi wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Warto zatem włączyć marchew do swoich codziennych posiłków.

Marchewki- Pyszności; Foto: Canva

Różne kolory marchewek

Może jeszcze tego nie wiesz, ale marchewka ma wiele odmian kolorystycznych. Dostaniemy ją w różnych kolorach. Może występować w barwie pomarańczowej, białej, żółtej, a nawet fioletowej. Kolor zależny jest od zawartości rodzaju karotenoidów. Można wykorzystać je do urozmaicenia naszych praw i każdy kolor sprawdzi się do naszej surówki.

Jeśli zostało wam trochę marchewki, można przygotować ją w pysznej zalewie octowej, oto nasz przepis:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×