Słynne penne alla vodka Nigelli Lawson. Świat szaleje na punkcie tego przepisu, nic się z nim nie równa

Makaron penne alla vodka Nigelli Lawson zachwyca konsystencją, aromatem i prezencją. Danie jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo w przepisie znajdziemy małą ilość alkoholu, który podkręci smak całej potrawy. Przygotuj wszystkie składniki i przejdź do gotowania. 

Nigelli Lawson, jedna z prezenterek telewizyjnych i autorek książek kulinarnych, podzieliła się na swoim blogu genialnym przepisem na pyszny makaron z dodatkiem wódki. Makarony zazwyczaj kojarzą się nam z dodatkiem wina, tutaj autorka przekonuje do użycia innego składnika. Spróbujmy i wykorzystajmy jej przepis.

Przepis na penne alla vodka według Nigelli Lawson

Makaron-Pyszności; Foto: Canva

Składniki na makaron:

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku
  • sól
  • 820 gramów posiekanych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 kilogram makaronu penne
  • 125 ml wódki
  • 4 łyżki masła
  • parmezan do podania

Makaron-Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania makaronu:

Przygotuj garnek i napełnij go wodą i następnie zagotuj. W międzyczasie zacznij gotować sos. Niezbędna do tego będzie duża patelnia, tak aby zmieściły się tam wszystkie składniki razem z makaronem. Bardzo drobno pokrój cebulę, żeby zdołała rozpaść się podczas gotowania. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj posiekane warzywa, a następnie całość posyp solą. Cebulę smaż na małym ogniu przez 15 min. Nie pozwól na to, by się przypaliła. Musisz mieszać ją od czasu do czasu. Powinna być miękka, a po okresie 15 min zacznie się karmelizować.

W międzyczasie do gotującej się wody dodaj makaron penne i gotuj go przez 10 min. Do skarmelizowanej cebulki dodaj pomidory, które wcześniej pokroiłeś. Całość przesmaż przez 15 min, aby zredukować zawartość wody. Do sosu pomidorowego dodaj śmietankę i zdejmij patelnię z ognia. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię do przygotowanego sosu. Całość zalej wódką, dodaj masło, oraz odrobinę soli. Sos powinien oblepić makaron. Tak przygotowane danie przełóż na talerz i podawaj ze świeżo tartym parmezanem.

Jesteś fanem włoskich makaronów? Mamy dla ciebie propozycje. Oto 5 pysznych przepisów na włoską ucztę.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×