in

Smak Italii – czyli jak zrobić ciasto do pizzy?

Pizza to potrawa wywodząca się ze Słonecznych Włoch. Jednak uznała uznanie na całym świecie i z powodzeniem dotarła również do Polski. O ile dobranie dodatków nie jest niczym skomplikowanym, o tyle dobre ciasto to prawdziwa sztuka. Co zrobić, by we własnym domu poczuć się jak w pizzeri w sercu Italii?

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Przygotowanie domowego drożdżowego ciasta na pizzę rozpoczynamy od wsypania do miski 2,5 szklanki mąki, 1 łyżki cukru, 0,5 łyżki soli oraz 2 łyżek oliwy lub oleju. Następnie rozpuszczamy 30g drożdży w 1 szklance letniej wody. Po rozpuszczeniu drożdży dodajemy je do pozostałych składników i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Robimy to do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto rozprowadzamy po posmarowanej tłuszczem blasze i nakładamy na nie dodatki. Następnie pieczemy około 30 minut, na końcu możemy zmniejszyć temperaturę. Pizza, do której użyjemy drożdży będzie miękka i puszysta.

jak zrobić ciasto do pizzy

Jak zrobić ciasto do pizzy bez drożdży?

Pyszną pizzę domową można zrobić również bez użycia drożdży. 2,5 szklanki mąki, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 1 jajko oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę mieszamy ze sobą i ugniatamy jednolite ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy na blasze. Układamy na nim składniki i wkładamy na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Dla lepszego smaku już do wyrabianego ciasta możemy dodać bazylię i oregano. Takiej pizzy nie powstydziłby się żadnej Włoch. Ciasto bez drożdży jest lekkie i bardziej chrupiące.

Co na ciasto?

Oczywiście prawdziwa włoska pizza nie może istnieć bez odpowiedniego sosu pomidorowego. Najlepszy będzie ten zrobiony samodzielnie ze świeżych słodkich pomidorów. Niestety w naszym klimacie ciężko o dojrzewające w pełnym słońcu owoce. Można je jednak zastąpić pomidorami z puszki. Pomidory dusimy z oregano i bazylią. Nie należy spieszyć się podczas przyrządzania sosu – woda ma odparować, ponieważ powinien on mieć gęstą konsystencję. Następnie blendujemy pomidory i smarujemy nimi ciasto.

Dodatki – dopełnienie ciasta

Nawet najlepsze ciasto i sos pomidorowy nie wystarczą, jeśli nie uzupełnimy ich dodatkami. Pizzę domową najlepiej przyrządzić na podstawie 3 – 5 składników. Nie należy przesadzać. Włosi w swoich pizzach są minimalistami i dużą wagę przykładają właśnie do samego ciasta i sosu. Nie wszystkie dodatki możemy położyć przed wstawieniem do piekarnika. Rukola lub bazylia w postaci liści nie lubią wysokiej temperatury. Natomiast sery najlepiej zapiekać. Popularnym rodzajem pizzy jest margherita, do której dodajemy jedynie mozzarellę i świeżą bazylię. We Włoszech często je się również prosciutto crudo, do której wykorzystywana jest szynka o tej samej nazwie. Oprócz niej zawiera także pomidorki koktajlowe, mozzarellę, oliwki, parmezan i listki bazylii. We włoskich pizzach o wiele rzadziej używa się np. lubianych w Polsce pieczarek.