Smażona woda to wegańska przekąska, która może Cię zabić. Nie próbuj tego w domu

Smażona woda brzmi absurdalnie, ale istnieje naprawdę. Brzmi interesująco? Uważaj, bo może być niesamowicie niebezpieczna!

To nowy internetowy trend

Smażona woda? Brzmi co najmniej irracjonalnie. Na szczęście nauka to potęga i poza najnowszym odkryciami technologicznymi, lekami i robotami dostarcza również trochę rozrywki.

Pierwszy pomysł ze smażeniem wody pojawił się już w 2016 roku. Samozwańczy szef kuchni, Jonathan Marcus na YouTube postanowił przetestować przepis.

To ryzykowna zabawa

Do przygotowania tej ekscentrycznej przekąski wykorzystuje się alginianu wapnia, który tworzy wokół wody membranę i utrzymuje ją w ryzach.
Nie jest to jednak gra warta świeczki, a jej skutki mogą być po prostu opłakane.

@trendychef_

DEEP FRIED WATER 💧 What Should I Deep Fry Next? ##water ##friedwater ##tiktokfood ##foodie ##science ##fyp

♬ Just Water – Bryansanon

Wyobraź sobie, że membrana po prostu pęka, a woda wylewa się na gorący, głęboki tłuszcz. Już minimalna ilość wody sprawia, że olej strzela na boki i potrafi mocno poparzyć dłonie. W takiej ilości jest to już spore ryzyko mocnych poparzeń, których konsekwencje mogą być po prostu tragiczne.

Jeśli to ma zapewnić popularność- to ja jednak podziękuję

Trend powraca w tym roku na Tik Toku. Nic dziwnego, że budzi spore zainteresowanie i setki tysięcy wyświetleń.
Czy jednak cena sławy nie okaże się zbyt wysoka?

Zdecydowanie radzimy- absolutnie nie rób tego w domu!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×