Śniadaniowe muffiny z szynki. Z tak dobrym sosem jeszcze ich nie jadłeś

Śniadaniowe muffiny na bazie chleba tostowego to przepis na najlepsze śniadanie. Jak wykorzystać chleb tostowy? Kiedy znudzą Ci się zwykłe kanapki – koniecznie sięgnij po ten przepis.

Dzisiejsze śniadanie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Muffiny na śniadanie. Z czego i jak zrobić?

Mogłoby się wydawać, że muffiny kojarzą się głównie ze słodkimi wypiekami: pyszne babeczki z czekoladą, owocami czy kremem to coś, co znają i kochają wszyscy. Na uwagę zasługuje też słona odsłona.

Muffiny na słono świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację. Ich przygotowanie nie zajmie dużo więcej czasu niż zrobienie tradycyjnych kanapek, a efekt będzie po prostu niesamowity. Sekretnym składnikiem naszego śniadania jest pyszny sos holenderski. Idealnie kremowy i aksamitny sos na bazie żółtek, soku z cytryny, soli i pieprzu łączy smaki w jedną całość. Śniadaniowe muffiny to idealny przepis na wykorzystanie chleba tostowego.

Całe danie zapiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Kanapki a’la Madame

Crocque Madame to śniadaniowa klasyka wśród tostów francuskich. I to właśnie nią inspirowaliśmy się przy tworzeniu tych muffin na śniadanie: sos holenderski, pieczywo, szynka… Takie połączenie lubi przecież każdy.

Niezawodny przepis na sos holenderski

Jak zrobić sos holenderski w domu? Zrobienie sosu holenderskiego to podstawa, którą powinien znać każdy profesjonalny kucharz. Na szczęście wcale nie musisz być zawodowcem, żeby stworzyć idealnie kremowy sos. Pasuje super nie tylko do naszych muffinek, ale również szparagów, innych warzyw, jajek, mięs i ryb. Nasz przepis na domowy sos holenderski pokocha każdy amator gotowania.

Składniki na śniadaniowe muffiny:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 90 g startego parmezanu
  • 6 plastrów szynki
  • 6 jajek

Najlepiej sprawdzi się tutaj szynka gotowana, polędwica sopocka i inne podobne wędliny. Możesz też użyć salami, jednak postaraj się wybrać takie salami, które będzie miało szersze plasterki.

Składniki na sos holenderski:

  • 3 żółtka
  • 1/2 cytryny-sok
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 80 g masła-rozpuszczonego

Przygotowanie śniadaniowych muffinek:

Jak zrobić śniadaniowe muffiny krok po kroku? Przy pomocy okrągłej foremki do ciastek wykrój w chlebie tostowym kółka o średnicy foremki na babeczki. Możesz tutaj również użyć bułki – ugnieć ją jednak przy pomocy rąk lub wałka kuchennego, żeby kawałki były płaskie.
Co zrobić z niewykorzystanymi brzegami?  Pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni- powstaną proste i pyszne grzanki do zupy lub sałatki.

Kiedy kółka będą już gotowe- przejdź do składania naszych babeczek. Kawałek pieczywa umieść na dnie foremki, posyp startym parmezanem, włóż szynkę i dodaj jajko. Sprawdzi się tutaj zarówno szynka gotowana, polędwica sopocka, szynka z kurczaka lub inna Twoja ulubiona wędlina. Zamiast parmezanu możesz użyć goudy lub mozzarelli.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp startym serem. Nasze foremki ze śniadaniowymi muffinami wstaw do Ovi Smart marki Philips na 12 minut (160 stopni Celsjusza).

Przepis na sos holenderski

Kiedy nasze muffiny pieką się już w Ovi, czas przejść do przygotowania sosu holenderskiego. Z naszym przepisem wyjdzie Ci idealnie gładki i kremowy!

W misce umieść dwa żółta. Dodaj do nich sok z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszaj przy pomocy miksera lub trzepaczki, aż żółtka staną się jasnożółte i kremowe.  Cały czas miksując, dolewaj stopniowo roztopione i gorące masło.

Śniadaniowe muffiny z szynką

Kiedy śniadaniowe muffiny już się upieką- polej je przygotowanym sosem holenderskim. Udekoruj posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem i gotowe. Podawaj na ciepło i rozkoszuj się pysznym śniadaniem.
Smacznego!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×