Soczysta surówka teściowej bije rekordy popularności. Suszone pomidory to nie jedyne zaskoczenie

Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na surówki, którymi chętnie dzieli się z innymi. Surówka teściowej zachwyca smakiem. Sekretem jest dodatek aż dwóch niezwykłych, intensywnych dodatków: suszonych pomidorów oraz żurawiny.

Młoda kapusta w połączeniu z koperkiem przypomina nam dzieciństwo. Klasyczna surówka, którą zjadamy ze smakiem, w tym okresie króluje na naszych stołach. Dziś mamy natomiast przepis na surówkę z młodej kapusty z suszonymi pomidorami. Będzie wyjątkowo smaczna i koniecznie musisz jej spróbować.

Surówka z młodej kapusty- Pyszności; Foto: Canva

Surówka teściowej – składniki

  • mała główka kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Główkę kapusty, dokładnie poszatkuj. Następnie pokrój drobno suszone pomidory i szczypiorek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kapusty. Wszystkie składniki przemieszaj, dodaj suszona żurawinę, cukier, ocet i olej z suszonych pomidorów. Wszystko lekko ugnieć ręką. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

surówka teściowej

Młoda kapusta-Pyszności; Foto: Canva

Jak wybrać dobrą kapustę do surówki?

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, to musisz mocno ścisnąć główkę kapusty w dłoniach. Dojrzała kapusta pozostanie w tym samym kształcie, nie odkształci się. Dobra biała kapusta powinna mieć jędrne białe liście, przyjemny zapach, bez pęknięć i ciemnych plam.  Liście są zwarte i dobrze przylegają do główki kapusty.

surówka teściowej

Suszone pomidory-Pyszności; Foto: Canva

Właściwości suszonych pomidorów

Warzywa i owoce w formie suszonej zawierają dużą ilość witaminy A i witaminy C, a także substancji polifenolowych, które są zaliczane do substancji przeciwutleniających. W przypadku suszonych pomidorów stanowią one znaczące źródło antyoksydantów, przede wszystkim polifenoli, karotenoidów i witaminy C. Ze względu na różnorodność mogą być przygotowane na wiele sposobów. Wiadomo, że osoby, które regularnie spożywają suszone warzywa i owoce są mniej narażone na otyłość, różnego rodzaju nowotwory, cukrzycę typu 2 i inne choroby przewlekłe.

Jeśli zostało Ci trochę kapusty, zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę krok po kroku.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×