Wirtualna Polska

7 cennych rad, dzięki którym przygotowane mięso za każdym razem będzie soczyste i kruche

7 cennych rad, dzięki którym przygotowane mięso za każdym razem będzie soczyste i kruche

Przygotowując obiad, zależy Ci na efekcie kruchego, a jednocześnie soczystego mięsa? Jak najbardziej jest to możliwe!

Wirtualna Polska

Wystarczy, że wykorzystasz poniższą wiedzę, a pieczone czy też duszone mięso, będzie idealne ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Moczenie w jogurcie lub maślance

Umieść mięso w formie, następnie dolej maślankę lub jogurt. Włóż mięso na dobę do lodówki. Dzięki temu zabiegowi zmiękczysz mięso, a tym samym usprawnisz jego obróbkę termiczną.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#2 Rozbijanie tłuczkiem

Przed całą obróbką termiczną rozbij kawałki mięsa przy pomocy tłuczka. Dzięki temu zabiegowi, włókna ulegną rozerwaniu, a to w konsekwencji sprawi, że mięso będzie delikatniejsze.

#3 Kiwi i cytryna

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Owoce te pomogą zmiękczyć mięso, dlatego warto dodać ich sok do marynaty (oczywiście jeśli kombinacja smakowa się nie gryzie) lub obłożyć mięso bezpośrednio plastrami owoców na kilka godzin.

#4 Ocet i cukier

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ocet możesz dodać do marynaty, bądź wlać do gotującego się mięsa 15 minut przed zakończeniem całego procesu. Szczypta cukru również okaże się pomocna.

#5 Alkohol

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

To kolejny składnik, który pomoże rozprawić się z twardym kawałkiem mięsa. Możesz bezpośrednio posmarować nim kawałek mięsa i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub jak w przypadku octu, dodać w ostatnim etapie przygotowania mięsa.

#6 Obsmażanie z każde strony

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zarówno przed duszeniem, jak i pieczeniem, kawałki mięsa należy obsmażyć z każdej strony na patelni.

#7 Zapewnij mięsu odpoczynek

Tuż po przygotowaniu mięsa nie podawaj go od razu. Daj mu 15-20 minut odpoczynku, a nie pożałujesz!

A Ty w jaki sposób przygotowujesz mięso?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×