in

7 cennych rad, dzięki którym przygotowane mięso za każdym razem będzie soczyste i kruche

Przygotowując obiad, zależy Ci na efekcie kruchego, a jednocześnie soczystego mięsa? Jak najbardziej jest to możliwe!

Wystarczy, że wykorzystasz poniższą wiedzę, a pieczone czy też duszone mięso, będzie idealne 👍

#1 Moczenie w jogurcie lub maślance

Umieść mięso w formie, następnie dolej maślankę lub jogurt. Włóż mięso na dobę do lodówki. Dzięki temu zabiegowi zmiękczysz mięso, a tym samym usprawnisz jego obróbkę termiczną.

#2 Rozbijanie tłuczkiem

Przed całą obróbką termiczną rozbij kawałki mięsa przy pomocy tłuczka. Dzięki temu zabiegowi, włókna ulegną rozerwaniu, a to w konsekwencji sprawi, że mięso będzie delikatniejsze.

#3 Kiwi i cytryna

Owoce te pomogą zmiękczyć mięso, dlatego warto dodać ich sok do marynaty (oczywiście jeśli kombinacja smakowa się nie gryzie) lub obłożyć mięso bezpośrednio plastrami owoców na kilka godzin.

#4 Ocet i cukier

Ocet możesz dodać do marynaty, bądź wlać do gotującego się mięsa 15 minut przed zakończeniem całego procesu. Szczypta cukru również okaże się pomocna.

#5 Alkohol

To kolejny składnik, który pomoże rozprawić się z twardym kawałkiem mięsa. Możesz bezpośrednio posmarować nim kawałek mięsa i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub jak w przypadku octu, dodać w ostatnim etapie przygotowania mięsa.

#6 Obsmażanie z każde strony

Zarówno przed duszeniem, jak i pieczeniem, kawałki mięsa należy obsmażyć z każdej strony na patelni.

#7 Zapewnij mięsu odpoczynek

Tuż po przygotowaniu mięsa nie podawaj go od razu. Daj mu 15-20 minut odpoczynku, a nie pożałujesz!

A Ty w jaki sposób przygotowujesz mięso?