PrzepisDodaj ją do masy na kotlety i porządnie wymieszaj. Mielone będą nieziemsko puszyste i lekkie

Dodaj ją do masy na kotlety i porządnie wymieszaj. Mielone będą nieziemsko puszyste i lekkie

Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? - Pyszności; Foto: Canva.com
Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
17.07.2022 11:15

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wyszły suche? Na co zwrócić uwagę? Okazuje się, że jest kilka prostych trików. Dzięki nim twoja potrawa będzie wyjątkowo miękka i soczysta. W prosty sposób wykonasz idealne kotlety mielone.

Jak uzyskać soczyste kotlety mielone?

Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zależy ci na soczystych i miękkich kotletach mielonych, warto, abyś zwrócił uwagę na parę kwestii. Okazuje się, że to jak i z czego wykonasz masę mięsną, ma duże znaczenie. Niekiedy warto również dodać do niej parę prostych składników.

  • Dodaj trochę wołowego mięsa

Kotlety mielone często wykonujemy z samego mięsa wieprzowego. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje kotlety wyjdą soczyste - dodaj do masy na kotlety niewielką ilość mięsa wołowego. Wystarczy, że będzie stanowić około 1/3 całkowitej masy mięsnej.

Poza tym warto wybierać mięso w sprawdzonym sklepie mięsnym. Najlepiej jeśli zmielimy je na miejscu w sklepie, bądź samodzielnie w domu. Taki produkt będzie odznaczał się lepszą jakością od tego uprzednio zmielonego i zapakowanego z supermarketu.

  • Dodaj do masy mięsnej dodatkowy składnik

Niektórzy dodają do kotletów mielonych cukinie. Dzięki temu są one wyjątkowo soczyste. Cukinie wystarczy zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodaj ją do masy mięsnej. Zamiast cukinii wiele osób łączy masę mięsną z łyżką śmietany. Niektórzy natomiast uważają, że sekretem soczystych mielonych jest dodanie do masy surowego boczku.

  • Dokładnie wyrabiaj masę mięsną

Okazuje się, że bardzo ważne jest dokładne wyrabianie masy mięsnej. Oznacza to, że powinniśmy poświęcić trochę czasu na prawidłowe połączenie się składników.

Przepis krok po kroku na puszyste mielone

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 120ml mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki. Następnie podsmaż ją delikatnie na patelni. W kolejnym kroku zanurz czerstwą bułkę w mleku. Odstaw ją na około 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odsącz ją.
  2. Mięso mielone zmieszaj z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną, odsączoną bułką, jajkiem i przyprawami. Całość dokładnie wyrabiaj rękoma, aż masa będzie jednolita.
  3. Formuj dłonią kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu. Gotowe danie świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i tartych buraczków.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kulki z mięsa mielonego z pietruszką i serem krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także