Soczysty i aromatyczny kurczak w słoiku, którego nie trzeba przechowywać w lodówce. Nieraz uratuje Twój obiad

Kurczak w słoiku to nasz sprawdzony przepis na błyskawiczny obiad. Świetnie sprawdzi się na wszelakie wyjazdy i wycieczki, ale również wtedy, gdy w lodówce pustka, a Tobie marzy się coś ciepłego i pysznego.

Obiad w słoiku

Chociaż z wekowaniem kojarzą się nam głównie przetwory z warzyw i owoców, to w słoiku zamknąć możesz z powodzeniem cały obiad. Wystarczy poświęcić raz trochę czasu w kuchni, żeby podczas kryzysowych sytuacji móc cieszyć się błyskawicznym, domowym obiadem. Takie mięso z kurczaka w słoiku świetnie sprawdzi się na campingach, biwakach i wycieczkach, bo dzięki odpowiedniej pasteryzacji nie musi być przechowywane w lodówce. Idealny patent dla zawodowych kierowców, którzy w długiej trasie tęsknią za smacznym jedzonkiem!

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kurczak w słoiku

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 6 skrzydełek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki octu 10%
  • 3 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Udka i skrzydełka przełóż do dużej miski. Dodaj do nich sól, pieprz oraz słodką paprykę. Oczywiście- możesz tez użyć innych przypraw do mięsa, jeśli masz swoje ulubione połączenie. Następnie dolej ocet spirytusowy. Całość dokładnie wymieszaj, żeby przyprawy równomiernie otoczyły kawałki mięsa.

Kurczak w słoiku- Pyszności

Kurczak w słoiku- Pyszności

Cebulę obierz i pokrój w średnio grube pióra. Dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki oraz łyżeczkę soli i dobrze wymieszaj.

Kurczak w słoiku- Pyszności

Kurczak w słoiku- Pyszności

Słoiki dobrze wyparz i dokładnie osusz. Na dno włóż cebulę z pietruszką. Dodaj kawałki mięsa i dociśnij. Na górze ponownie umieść warstwę z warzyw. Następnie dobrze zakręć słoik. i

Kurczak w słoiku- Pyszności

Kurczak w słoiku- Pyszności

Dno garnka wyłóż czystą ściereczką i wstaw słoiki. Wlej wodę do 3/4 wysokości- nie może ona dotykać pokrywki.  Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 8 godzin.

Wekowanie słoików

Kurczak w słoiku- Pyszności

Po tym czasie nasze mięso jest już gotowe. Tak przygotowane słoiki mogą stać w chłodnym, ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Wyciągnij je w razie potrzeby i ciesz się szybkim i pysznym domowym obiadem. Smacznego!

Kurczak w słoiku- Pyszności

Kurczak w słoiku- Pyszności

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×