PrzepisSoczysty kurczak w panierce. Sekretny trik z wykałaczkami działa cuda

Soczysty kurczak w panierce. Sekretny trik z wykałaczkami działa cuda

Soczysty kurczak w panierce. Sekretny trik z wykałaczkami działa cuda
Ewa
09.06.2022 12:33, aktualizacja: 09.06.2022 12:46

Soczysty kurczak w panierce to propozycja na obiad dla całej rodziny. Różni się nieco od tradycyjnego przepisu. Mięso całą noc spędza w marynacie, dzięki czemu ma w sobie jeszcze więcej smaku. Przed przyrządzeniem nasiąka cudowną marynatą, która dzięki wykałaczkom dociera do najgłębszych warstw mięsa.

Uwaga - za przygotowanie tego kurczaka zabierz się sporo wcześniej! Potrzebuje nieco więcej przygotowań. 

Jak wybrać najlepszego kurczaka?

Jeśli chcesz kupić dobrego kurczaka w całości do tego przepisu- zwróć uwagę na mięso. Powinno być różowe, a w opakowaniu lepiej żeby nie było płynu. Unikaj kolorów białych, śnieżnobiałych, w odcieniach szarych i niebieskich. Może to świadczyć o tym, że kurczak jest już po przejściach. Do pieczenia w całości najlepiej sprawdzą się okazy ważące do 2 kg. Podczas przygotowania mięsa sprawdź, czy w środku kurczaka nie pozostały wnętrzności.

Soczysty kurczak w panierce - przepis

  • około 60 wykałaczek
  • 1 cały kurczak
  • 750 g jogurtu naturalnego

Wywar:

  • 5 litrów wody
  • 1 główka czosnku
  • 1 korzeń świeżego imbiru
  • 3-4 papryczki chili
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka goździków
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1/3 szkl. soli

Panierka

  • 8 jajek
  • 500 g bułki tartej
  • 5 łyżek słodkiej papryki
  • 1/2 szkl. sezamu
  • 5 łyżek soli

+ około 5 litrów oleju roślinnego do smażenia

Przepis na soczystego kurczaka w całości

W kurczaka wbij wykałaczki na całej powierzchni i przełóż mięso do miski.

Obraz

Mięso w misce zalej jogurtem naturalnym i wstaw do lodówki na całą noc. Przejdź do przygotowania wywaru: do wody dodaj wszystkie składniki i gotuj przez godzinę. Kolendrę możesz związać sznurkiem lub nitką - łatwiej będzie Ci ją później wyciągnąć z wywaru.

Obraz

Do przygotowanego wywaru włóż kurczaka z jogurtem i wstaw do lodówki na całą noc.

Obraz

Pieczenie kurczaka w całości

Następnego dnia wyjmij kurczaka z marynaty i wyciągnij wykałaczki. Do dużego naczynia (np. formy do pieczenia) wbij jajka i roztrzep. Do drugiego wsyp bułkę tartą, sezam, słodką paprykę oraz sól. Wymieszaj przyprawy  i opanieruj kurczaka, zaczynając oczywiście od zanurzenia w jajku.

Obraz

Włóż kurczaka do rozgrzanego tłuszczu i smaż kurczaka aż będzie rumiany.

Obraz

Następnie przełóż mięso na blaszkę i piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.

Soczysty kurczak w całości

Soczysty kurczak z chrupiącą panierką jest już gotowy. Podawaj go w towarzystwie ulubionej sałatki i z dodatkiem ziemniaków, frytek lub ryżu. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także