PrzepisPrzestrzegaj 3 prostych zasad, a kurczak w panierce wyjdzie lepszy niż z restauracji. Koniec z suchym i mdłym mięsem

Przestrzegaj 3 prostych zasad, a kurczak w panierce wyjdzie lepszy niż z restauracji. Koniec z suchym i mdłym mięsem

Wszystkie sekrety soczystego kurczaka w panierce. - Pyszności; Foto: Canva.com
Wszystkie sekrety soczystego kurczaka w panierce. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
03.08.2022 08:27, aktualizacja: 19.03.2024 09:45

Suchy kurczak to zmora dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Co w takim razie możemy zrobić, aby był wyjątkowo soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz? Okazuje się, że warto znać kilka podstawowych trików. Dzięki nim twoje mięso wyjdzie idealnie. Poniżej zdradzamy sekrety, które sprawią, że kurczak w panierce wyjdzie lepszy niż w restauracji.

Popularna mięsna potrawa

Danie obiadowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Danie obiadowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Kurczak w chrupiącej panierce często gości na stole podczas rodzinnych obiadów. Idealne danie odznacza się kruchą, złotą panierką i soczystym mięsem. Potrawa wspaniale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i świeżej sałaty.

Jeśli chcesz uniknąć suchego, niesmacznego kurczaka - warto zwrócić uwagę na kilka prostych kwestii. W związku z tym poniżej podajemy jak przygotować idealnego kurczaka w panierce.

Soczysty kurczak w panierce

Kurczak - Pyszności; Foto: Canva.com
Kurczak - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Przygotowanie mięsa

Jeśli zależy nam na dobrej potrawie, to powinniśmy również wybrać świeże, dobrej jakości mięso. W takiej sytuacji warto sięgnąć po nie w sprawdzonym sklepie mięsnym. Poza tym, przed smażeniem piersi kurczaka polecamy ją delikatnie rozbić tłuczkiem i odpowiednio przyprawić.

Mięso polecamy również marynować przez jakiś czas w maślance.W ten sposób uzyskamy rewelacyjnie delikatną i soczystą potrawę.

  • Dobrej jakości olej

Podczas smażenia użycie oleju o dobrej jakości to podstawa. W związku z tym warto wybrać produkt odznaczający się wysokim punktem dymienia oraz łagodnym smakiem.

Poza tym mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.W przeciwnym razie panierka nie będzie chrupiąca. Dodatkowo nasiąknie dużą ilością oleju. Natomiast mięso wyjdzie suche.

Kurczak w panierce po smażeniu powinien zostać odsączony z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy odłożyć go na talerz pokryty papierowym ręcznikiem.

  • Skład panierki

Okazuje się również, że duże znaczenie ma skład panierki. Najlepiej jeśli powstaje z jajka, bułki tartej oraz mąki. Przed smażeniem kurczaka, panierujemy go podwójnie. Dzięki temu nasza panierka wyjdzie wyjątkowo krucha. Oprócz tego będzie odznaczała się pięknym, złotym kolorem. Soczyste mięso kurczaka i krucha, delikatna panierka to wspaniałe połączenie! Tak powstaje idealny kurczak w panierce!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie. Potrawa świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także