Soda oczyszczona dodana do duszonego mięsa? Na takie połączenie nigdy bym nie wpadła

W każdym domu można znaleźć sodę oczyszczoną, która jak się okazuje, może przydać się na wiele sposobów.

Przede wszystkim składnik ten kojarzy się nam z pieczeniem. Istnieje cała masa przepisów na ciasta, do których dodaje się sodę oczyszczoną razem z proszkiem do pieczenia.

Są również i triki z użyciem sody oczyszczonej, dzięki którym wyczyścisz przedmioty codzienne użytku. Jako środek czyszczący, soda jest niezastąpiona przede wszystkim w kuchni, gdzie ciągle się coś dzieje!

SODA PLUS MIĘSO

To jednak nie koniec. Soda oczyszczona okaże się przydatna również przy gotowaniu mięs. Dlaczego?

Otóż odrobina tego składnika dodana m.in. do dusznej wołowiny sprawi, że mięso nie tylko szybciej zmięknie, ale tez nie straci swojego smaku. Tak więc przy pracy z twardym mięsem, soda oczyszczona może okazać się niezastąpionym środkiem.

Znam jeszcze jeden trik z użyciem bohaterki tego wpisu. Sodą oczyszczoną możesz również natrzeć bezpośrednio twardy kawałek mięsa i włożyć go do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie obmyj mięso i ugotuj. I to wszystko!

Koniecznie daj mi znać, czy znałaś takie zastosowanie sody oczyszczonej!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×