Wirtualna Polska

Dlaczego warto dodać sok z cytryny do biszkoptu? Nawet odrobina działa cuda

Dlaczego warto dodać sok z cytryny do biszkoptu? Nawet odrobina działa cuda

Sprawdzony przepis na biszkopt to cenny skarb w każdej kuchni. Dodatki do niego mają równie niebagatelne znaczenie. W tym przypadku będzie to sok z cytryny dodany do biszkoptu, który sprawi, że twoje ciasto będzie naprawdę pyszne. Koniecznie przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści. 

Wirtualna Polska

Dodatek soku z cytryny

My proponujemy dodać do biszkoptu trochę proszku do pieczenia i soku z cytryny. Ten zestaw zadba o to, by nasz biszkopt równomiernie wyrósł i nie opadł. Przygotowany według tego przepisu będzie puszysty, wilgotny i nie będzie kruszył się w czasie krojenia. To niestety dość częsty problem, z którym się spotykamy. Tylko tak mamy pewność, że ciasto wyjdzie idealne. Oto potrzebne składniki i dokładny sposób przygotowania.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Sok z cytryny- Pyszności; Foto: Canva

Sok z cytryny- Pyszności; Foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na biszkopt z sokiem z cytryny

Składniki:

  • 6 jajek

  • 1,5 szklanki drobnego cukru

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oleju

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania biszkoptu:

Przygotuj wszystkie składniki. Dokładnie  oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj w wysokim naczyniu z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Masę odstaw, powinna trochę wyrosnąć.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj do nich porcje cukru. Ubijaj, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Do białek dodaj masę żółtkową, delikatnie zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 w piekarniku o temperaturze 160 st. C.

Biszkopt-Pysznosci; Foto: Pyszności

Biszkopt-Pysznosci; Foto: Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ubijanie białek- najważniejsze w pieczeniu biszkoptu

Jajka najwygodniej ubijać mikserem. Chociaż na pewno mogą być wśród nas osoby, które sobie świetnie poradzą ubijając białka ręcznie. Natomiast wiemy, że to zadanie nie należy do najłatwiejszych. Jaja ubijany do pełnej puszystości, rozpuszczenia cukru i napowietrzenia, w zależności od ilości jajek i masy cukru powinno to zająć od 8 do nawet 15 minut. Bardzo ważne jest to by jajka były w temperaturze pokojowej. Takie jajka ubite z cukrem zwiększą swoją objętość nawet pięciokrotnie.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Oprócz tego przepisu mamy jeszcze jeden, który jest banalne prosty- przygotujesz z nim idealny biszkopt do ulubionego ciasta.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×