in

Dodaj szczyptę soli do kawy, a z pewnością nie pożałujesz. Jej smak będzie wyjątkowy!

Wiem, początkowo może brzmieć to jak głupi żart. Po co dodawać do kawy sól? Przecież ulubiony napój milionów ludzi na całym świecie się słodzi, a nie soli…

Otóż to nie jest w ogóle absurdalny pomysł. Okazuje się bowiem, że zwykła sól może mieć dobry wpływ na smak naszej kawy. Szczegóły znajdziesz poniżej!

Zacznijmy od podstawowego pytania. Czy pijąc kawę przeszkadza Ci wyczuwalna gorycz? Jeśli tak, skutecznie pomoże pokonać Ci ją właśnie sól!

I pewnie od razu pojawią się komentarze typu: „po co solić kawę, skoro można ją posłodzić i smak goryczy nie jest już tak mocno wyczuwalny?”

Ok, możesz to zrobić, ale pamiętaj o dwóch ważnych kwestiach. Po pierwsze, dodając cukier sprawiasz, że kawa zmienia swój pierwotny smak i jednocześnie traci to, co w niej najlepsze. Po drugie, dodając do kawy szczyptę soli, masz pewność, że zachowasz jednocześnie jej wyjątkowy smak i aromat.

Chyba już wszystko jasne, prawda? 😉