Nie tylko doprawianie potraw – sól w kuchni przyda się w niezwykły sposób

Sól to składnik, który często używany jest w naszej kuchni. Zazwyczaj do przyprawiania wytrawnych potraw, rzadko dodajemy go do napojów i owoców – a szkoda. Zobaczcie do czego się sprawdzi!

Mleko
Jeśli chcemy, by ten produkt postał w naszej lodówce dłużej to dodajmy do niego szczyptę soli. Dzięki temu będzie świeże jeszcze kilka dni.



Butelka mleka – Pyszności; Foto: Pixabay.com


Jajka
Pewnie o tym sposobie już większość z nas słyszała, ale dodatek szczypty soli do ubijania jajek na sztywną pianę to podstawa udanego ciasta. Sól w tym wypadku jest niezastąpiona!

Jajka – Pyszności; Foto: Pixabay.com


Sól w kompocie z jabłek
Co zrobić, żeby zachować smak i zapach jabłek podczas gotowania? Dodaj do nich odrobinę soli, a efekty przejdą twoje oczekiwania. Dzięki temu jabłka będą mieć obłędny smak i zapach, a w dodatku sprawia, że szybciej miękną i nie trzeba ich długo gotować.



Jabłko- Pyszności; Foto: Canva
Kawa i herbata


Otóż sól to składnik, który wzmocni nasz napar i wydobędzie z niego cały aromat, ale dodatkowo pozbawi go goryczy. Dla niektórych z nas ten posmak goryczki jest nierozłączną częścią kawy, innym natomiast przeszkadza, dlatego na przykład używają cukru, który zmienia smak napoju. Jeśli lubimy smak, kawy, ale przeszkadza nam goryczka- basiści radzą, by dodać właśnie sól.

Kawa- Pyszności; Foto: Canva


Rabarbar
Rabarbar jest kwaśny i dodajesz bardzo dużo cukru? Sposobem na to jest dodanie soli. Posól lekko rabarbar, a dzięki temu nie będzie trzeba używać tak dużej ilości cukru.

Rabarbar – Pyszności; Foto: Pixabay.com
Owoce cytrusowe i sól
Choć może wydać Ci się to absurdalne, użycie soli w kuchni sprawdza się nie tylko w przypadku pikantnych i ostrych dań. Sprawdzi się idealnie, gdy będziesz chciał rozsmakować się w owocach. Przyszło Ci kiedyś do głowy, żeby solić owoce? Taki zabieg sprawi, że wydobędzie z nich niepowtarzalny smak.

Pomarańcza- Pyszności; Foto:Canva
Oto inne nasz kuchenne triki, których możesz nie znać
Komentarze