Wirtualna Polska

Najlepszy sposób na sos czosnkowy jak w restauracji. O jego smaku decyduje 1 składnik

Najlepszy sposób na sos czosnkowy jak w restauracji. O jego smaku decyduje 1 składnik

Najlepszy sposób na sos czosnkowy jak w restauracji. O jego smaku decyduje 1 składnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Sos czosnkowy to uniwersalny dodatek wielu dań. Świetnie sprawdzi się zarówno do potraw mięsnych, jak i przekąsek takich jak frytki, czy chipsy. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie pizzy bez sosu czosnkowego. Jeśli chcesz, aby smakował tak dobrze, jak w restauracji – poniżej podajemy przepis na ten fantastyczny sos.

Wirtualna Polska

Czosnek – wyjątkowy składnik wielu sosów i potraw

Czosnek – Pyszności; Foto: Canva.com

Czosnek stanowi wspaniały dodatek wielu potraw i sosów. Składnik ten odznacza się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Dodatkowo jest on również bardzo zdrowy. Okazuje się, że czosnek rewelacyjnie wzmacnia odporność naszego organizmu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Poza tym czosnek jest źródłem allicyny. Związek ten poprawia nasze libido oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia krwi. W związku z tym czosnek zaliczany jest do naturalnych afrodyzjaków. 

Sos czosnkowy

sos czosnkowy

Sos czosnkowy – Pyszności; Foto: Canva.com

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Miłośnicy czosnku uwielbiają sos czosnkowy. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do pizzy, frytek czy mięsnych dań. W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na ten wyjątkowy sos.

Jednak okazuje się, że o jego rewelacyjnym smaku decyduje obecność jednego, podstawowego składnika. Jest nim cukier! Niewielki dodatek tego składnika spowoduje, że sos będzie lekko słodki i delikatniejszy w smaku.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na sos czosnkowy

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

2 -3 ząbki czosnku
125 ml majonezu
1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
100 ml gęstej śmietany (12 % bądź 18 %) lub gęsty jogurt naturalny
sól i pieprz
cukier puder

Sposób wykonania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Obierz ząbki czosnku, a następnie przeciśnij je przez praskę. Śmietanę zmieszaj z majonezem, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wsyp szczyptę cukru pudru oraz wlej sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sos do smaku.

Gotowy sos czosnkowy przykryj folią do żywności, a następnie odstaw na około 1 godzinę do lodówki. Sos wspaniale smakuje jako dodatek do frytek, pizzy, ziemniaków, czy sałatki. Niektórzy wzbogacają sos w dodatek świeżego, drobno pokrojonego koperku bądź pietruszki.

Sos czosnkowy fantastycznie smakuje z mięsnymi potrawami takimi jak holenderski kebab! Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kapsalon – holenderski kebab krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×