PrzepisNajlepszy sposób na sos czosnkowy jak w restauracji. O jego smaku decyduje 1 składnik

Najlepszy sposób na sos czosnkowy jak w restauracji. O jego smaku decyduje 1 składnik

Najlepszy sposób na sos czosnkowy jak w restauracji. O jego smaku decyduje 1 składnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Najlepszy sposób na sos czosnkowy jak w restauracji. O jego smaku decyduje 1 składnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
17.08.2022 13:12

Sos czosnkowy to uniwersalny dodatek wielu dań. Świetnie sprawdzi się zarówno do potraw mięsnych, jak i przekąsek takich jak frytki, czy chipsy. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie pizzy bez sosu czosnkowego. Jeśli chcesz, aby smakował tak dobrze, jak w restauracji - poniżej podajemy przepis na ten fantastyczny sos.

Czosnek - wyjątkowy składnik wielu sosów i potraw

Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Czosnek stanowi wspaniały dodatek wielu potraw i sosów. Składnik ten odznacza się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Dodatkowo jest on również bardzo zdrowy. Okazuje się, że czosnek rewelacyjnie wzmacnia odporność naszego organizmu.

Poza tym czosnek jest źródłem allicyny. Związek ten poprawia nasze libido oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia krwi. W związku z tym czosnek zaliczany jest do naturalnych afrodyzjaków. 

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy - Pyszności; Foto: Canva.com
Sos czosnkowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Miłośnicy czosnku uwielbiają sos czosnkowy. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do pizzy, frytek czy mięsnych dań. W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na ten wyjątkowy sos.

Jednak okazuje się, że o jego rewelacyjnym smaku decyduje obecność jednego, podstawowego składnika. Jest nim cukier! Niewielki dodatek tego składnika spowoduje, że sos będzie lekko słodki i delikatniejszy w smaku.

Przepis na sos czosnkowy

Składniki:

2 -3 ząbki czosnku

125 ml majonezu

1 - 2 łyżeczki soku z cytryny

100 ml gęstej śmietany (12 % bądź 18 %) lub gęsty jogurt naturalny

sól i pieprz

cukier puder

Sposób wykonania:

Obierz ząbki czosnku, a następnie przeciśnij je przez praskę. Śmietanę zmieszaj z majonezem, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wsyp szczyptę cukru pudru oraz wlej sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sos do smaku.

Gotowy sos czosnkowy przykryj folią do żywności, a następnie odstaw na około 1 godzinę do lodówki. Sos wspaniale smakuje jako dodatek do frytek, pizzy, ziemniaków, czy sałatki. Niektórzy wzbogacają sos w dodatek świeżego, drobno pokrojonego koperku bądź pietruszki.

Sos czosnkowy fantastycznie smakuje z mięsnymi potrawami takimi jak holenderski kebab! Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kapsalon - holenderski kebab krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także