PrzepisNie susz kurek, zrób z nich sos i wlej do słoików. Przysmak będzie zbawieniem w zimę

Nie susz kurek, zrób z nich sos i wlej do słoików. Przysmak będzie zbawieniem w zimę

Sos grzybowy do słoików - Pyszności; Foto: Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=f2mzK4-tsa4; Canva
Sos grzybowy do słoików - Pyszności; Foto: Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=f2mzK4-tsa4; Canva
Ewa
29.09.2022 15:42, aktualizacja: 15.09.2023 15:57

Aromatyczny i gęsty sos grzybowy do słoików. Nieoceniony do zimowych obiadów, pełen aromatu i smaku. Otwórz go i ciesz się pysznym smakiem również po sezonie na grzybobranie.

Aromatyczny sos do słoików

W słoikach zamykamy wiele smaków lata i jesieni, za którymi tęsknimy zimą. Chociaż przyzwyczailiśmy się, że w słoikach królują głównie przetwory z owoców i warzyw, to z powodzeniem zamknąć możesz też aromatyczny sos grzybowy. Warto skorzystać z tej opcji, gdy lasy obfitują w grzybowe dobroci i nie trzeba posiłkować się drogimi grzybami ze sklepu. Gorący sos z kurek świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu- wystarczy odkręcić słoik i podać z kluskami lub ziemniakami.

Sos grzybowy do słoików

Składniki:

  • 20 gramów kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • jeden ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych kurek. Te pierwsze dokładnie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą, suszone namocz wcześniej przez kilka minut. W rondelku rozpuść łyżkę masła i przesmaż na nim pokrojoną drobno szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kurki i smaż przez 3-4 minuty.

sos grzybowy do słoików- Pyszności
sos grzybowy do słoików- Pyszności

Dodaj białe wino i gotuj przez 1 minutę. Następnie wlej bulion i gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Sos możesz zagęścić dodatkowo mąką. Nie dodawaj jednak śmietany- wlanie jej przed pasteryzacją sprawi, że nasz sos się zepsuje. Proporcje w przepisie możesz dowolnie zwiększać, aby uzyskać większą ilość słoików.

Sos grzybowy przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Możesz pasteryzować je na mokro, w garnku z wodą lub na sucho w piekarniku. Słoiki ustawiamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 130 stopni i kiedy osiągnie tę temperaturę, trzymamy słoiki 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy słoiki do wystygnięcia. Całość powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Sos grzybowy do słoików- Pyszności
Sos grzybowy do słoików- Pyszności

Przed podaniem podgrzej sos i dodaj do niego śmietanę oraz świeżą natkę pietruszki. Serwuj z ziemniakami lub kluskami. Smacznego!

Szukasz inspiracji na inne przetwory? Zobacz nasz ulubiony przepis na ogórki kiszone

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także