Wirtualna Polska

Sos koperkowy. Przepis na najlepszy gęsty sos do mięs i ryb

Sos koperkowy

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych sosów. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i gotowanych warzyw. Sprawdź nasz prosty przepis na przepyszny sos koperkowy!

Wirtualna Polska

Aromatyczny i uniwersalny sos

Sos koperkowy możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jego aromatyczny zapach i wspaniały smak będą dobrze komponować się z niemal każdą potrawą. Sos ten możesz podać do potraw mięsnych, takich jak kotleciki lub klopsiki oraz ryb rybnych, np. dorsza czy łososia. Doskonale nada się także jako dodatek do młodych ziemniaczków czy warzyw, które możesz polać gęstym sosem śmietanowo-koperkowym. A zatem nie czekaj, tylko zabierz się do przygotowania tego pysznego i kremowego sosu. Nie pożałujesz.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czytaj także: Ketchup domowej roboty

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na sos koperkowy

Sos z koperku możesz przygotować ze świeżego lub mrożonego koperku. Oczywiście lepszym pomysłem będzie świeży koperek, który ma znacznie bardziej intensywny zapach i smak.

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany ok. ⅓ łyżeczki

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • Zacznij od drobnego posiekania koperku. Przelej śmietankę kremówkę do szklanki i dodaj do niej mąkę.
  • Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkie konsystencji. Zagotuj bulion i przypraw go solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Do bulionu dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Następnie wlej do niego śmietankę i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  • Po ok. 1 minucie do gotującego się bulionu dodaj koperek, a cały sos gotuj jeszcze przez mniej więcej 5 minut. I sos koperkowy gotowy!

Zobacz pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Więcej filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×