PoradyMistrzowski patent na sos miodowo-musztardowy jak z restauracji. Za smak odpowiada ważny składnik

Mistrzowski patent na sos miodowo-musztardowy jak z restauracji. Za smak odpowiada ważny składnik

Mistrzowski patent na sos miodowo-musztardowy jak z restauracji. Za smak odpowiada ważny składnik
Paulina
15.09.2022 16:49, aktualizacja: 16.10.2023 09:54

Sos miodowo-musztardowy pasuje chyba do wszystkiego. Idealnie łączy się z chudym mięsem i zielonymi sałatkami. Będzie pasować też do sera feta czy mięsa wołowego. Możliwości jest naprawdę wiele, tylko jak zrobić sos zbliżony smakiem do tego z restauracji?

Przepis na sos musztardowo-miodowy jest bardzo prosty i ekspresowy, wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki. Jest natomiast jeden składnik, z którym trzeba uważać. To właśnie on odpowiada za perfekcyjne wykończenie tego dodatku. Mowa o occie, nim reguluje się poziom kwasowości naszego sosu.

Obraz

Idealny sos miodowo-musztardowy

Połączenie śmietanki, musztardy, przypraw, miodu i octu to rozkosz dla naszych kubków smakowych. Wykonany w domu jest o wiele zdrowszą alternatywą niż wszystkie sosy dostępne na półkach sklepów. Wiemy, co wkładamy do miski, wiec jesteśmy świadomi, co trafia do naszego żołądka. Warto przegotować go w większej ilości, bo bez problemu będziemy mogli go przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Sos miodowo-musztardowy

Składniki:

           
  • śmietana gęsta 18%
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Przygotuj naczynie, które potem bez problemu będzie można zamknąć. Może to być plastikowe pudełko. Umieść w nim śmietanę, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zachowaj do lodówki na 15 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Obraz

Sos miodowo-musztardowy bez śmietany

Składniki: 

         
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

Przygotuj naczynie, w którym chcesz przechowywać sos. Umieść w nim musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby składniki połączyły się w jednolity sos. Tak przygotowanym sosem możesz polać swoją zieloną sałatkę z kurczakiem. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować lizaki z kurczaka w chrupiącej panierce. Idealnie sprawdzą się jako smaczna przekąska.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także