PrzepisNie majonez i nie sos tatarski. Ten dodatek do wielkanocnych jaj zrobisz z dwóch składników

Nie majonez i nie sos tatarski. Ten dodatek do wielkanocnych jaj zrobisz z dwóch składników

Pyszności - Fot. Pixabay
Pyszności - Fot. Pixabay
Ewa
28.03.2023 14:33

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj. Najczęściej podajemy je z majonezem lub sosem tatarskim albo wypełniamy pysznym farszem. Jest jednak jeszcze lepszy sposób. Oto proste i szybkie przepisy na pyszne sosy do wielkanocnych jajek. Smaczne urozmaicenie świątecznego stołu bez wysiłku i skomplikowanych przepisów.

Jajka na wielkanocnym stole zdecydowanie wiodą prym i są obowiązkowym elementem rodzinnego śniadania. Dla katolików mają wyjątkowy wymiar -  są symbolem odrodzenia, wskrzeszenia i nadziei na nowe życie. W Wielkanoc możemy poszaleć z różnymi odsłonami klasycznych jaj. Świetnym sposobem na urozmaicenie smaków jest przygotowanie prostych sosów. Możesz polać nimi bezpośrednio jajka lub podać w osobnych miseczkach, aby każdy z domowników i bliskich mógł samodzielnie wybrać, z czym chce zjeść jajka na twardo. Świetnie będą prezentować się na półmisku z prostą dekoracją z zieleniny.

Sosy do jajek

Sosy świetnie sprawdzą się również jako dodatek do pasztetów i wędlin, których również nie brakuje na wielkanocnym stole. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki dość tanie. Dzięki temu możesz przygotować kilka wariantów smakowych, aby każdy gość mógł odnaleźć coś dla siebie. Na ostro, delikatnie, tradycyjnie, nowocześnie- opcji jest naprawdę sporo. Nasze inspiracje z pewnością sprawdzą się na Wielkanoc.

Sos tatarski

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki posiekanych ogórków kiszonych
  • 2 łyżeczki posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanych korniszonów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj majonez, jogurt oraz musztardę.
  2. Dorzuć pokrojone drobno ogórki kiszone oraz cebulę.
  3. Dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku

Sos chrzanowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą kwaśną śmietanę oraz chrzan.
  2. Dorzuć posiekany drobno koperek i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Dokładnie wymieszaj.
Sosy do jajek- Pyszności; żródło: Canva
Sosy do jajek- Pyszności; żródło: Canva

Najszybszy sos z dwóch składników

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą musztardę oraz majonez.
  2. Jeśli chcesz, możesz dodać do tego sosu odrobinę posiekanego szczypiorku lub koperku, aby nadać mu dodatkowego smaku i aromatu. Możesz także doprawić go solą i pieprzem do smaku.

Sos szczypiorkowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj śmietanę, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sosy do jajek- Pyszności; żródło: Canva
Sosy do jajek- Pyszności; żródło: Canva

Ostry sos do jajek

Składniki:

  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki sosu Sriracha
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lubisz bardzo pikantne sosy, możesz dodać do niego więcej sosu Sriracha.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Odstaw sos na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Wiosenny sos z rzodkiewką

Składniki:

  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej rzodkiewki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj majonez, jogurt, szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Przepis na pyszne jajka w chrupiącej panierce znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także