Przepis na domowe spaghetti carbonara

spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara z naszego przepisu zachwyci Cię już od pierwszego kęsa. Staniesz się jego wierną fanką, podobnie jak cała Twoja rodzina! Po prostu palce lizać ?

To już kolejny nasz hit w ramach cyklu #pysznościodpodstaw ?

Zobacz także: Pierogi ruskie domowej roboty

Spaghetti carbonara4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Spaghetti carbonara
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do wrzącej osolonej wody wrzuć makaron.
    Do wrzącej  osolonej wody wrzuć makaron.
  2. Połącz ze sobą żółtka i dwa jajka.
    Połącz ze sobą żółtka i dwa jajka.
  3. Do mieszanki jajecznej dodaj pół chochli wody z gotującego się makaronu, parmezan oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    Do mieszanki jajecznej dodaj pół chochli wody z gotującego się makaronu, parmezan oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. W garnku podsmaż boczek. Następnie dodaj do niego ugotowany makaron...
    W garnku podsmaż boczek. Następnie dodaj do niego ugotowany makaron...
  5. ...i wcześniej przygotowaną mieszankę. Ponownie wymieszaj.
    ...i wcześniej przygotowaną mieszankę. Ponownie wymieszaj.
  6. Smacznego!
    Smacznego!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

Do wykonania tego pysznego spaghetti carbonara potrzebujesz jedynie 7 składników. Mniam!

Spaghetti carbonara to danie pochodzące z Włoch. Zostało wymyślone przez żołnierzy alianckich w czasie II wojny światowej.

Osobiście, naprawdę lubię tą potrawę. Jej wyśmienity i wyjątkowy smak podbił serca ludzi na prawie całym świecie.

W tym artykule pokażę ci, jak wykonać przepyszne spaghetti carbonara z zaledwie siedmiu składników. Efekt jest naprawdę znakomity!

Przepis znajdziesz poniżej.

carbonara-1

Składniki:

  • 225 g makaronu spaghetti
  • 2 duże jajka
  • 170 g startego parmezanu
  • 4 plastry boczku, pokrojone w kostkę
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanych liści pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w dużym garnku. Kiedy się ugotuje zachowaj 110 ml wody, w której gotowałeś makaron.

2. Do małej miski wbij 2 jajka i wsyp parmezan. Dokładnie wymieszaj i odłóż na bok.

3. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią pokrojony boczek. Podgrzewaj tak długo, aż boczek delikatnie się zarumieni i aż będzie chrupiący. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i podgrzewaj przez ok. 1 minutę.

carbonara-2

4. Do czosnku i boczku dodaj także ugotowany makaron i miksturę z jajek i parmezanu. Dokładnie wymieszaj. Następnie przypraw solą i pieprzem i po woli dodawaj zachowaną wodę z gotowania makaronu, cały czas mieszając. Podgrzewaj tak długo, aż konsystencja zrobi się delikatnie gęsta.

carbonara-3

5. Przełóż makaron na talerz i posyp pietruszką.

Smacznego!

carbonara-4

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×