Lekarze są przerażeni nową modą wśród dzieci. „Śpiący kurczak” może nawet doprowadzić do śmierci

Śpiący kurczak z TikToka to zatrważający przepis, przed którym ostrzegają przerażeni lekarze. Nowy trend jest bardzo niebezpieczny i grozi nawet śmiercią.

Tik Tok to platforma, na której użytkownicy dzielą się krótkimi filmikami z różnych dziedzin. Można znaleźć tam absolutnie wszystko. Niestety, poza ciekawymi przepisami i inspirującymi nagraniami trafić można również na treści szkodliwe.

Śpiący kurczak z TikToka

Jednym z viralowych filmików, zbierających niebotyczne ilości wyświetleń, jest przepis na śpiącego kurczaka. To internetowe wyzwanie, w którym należy przygotować mięso z kurczaka w specjalnej marynacie.

Śpiący kurczak- Pyszności

Śpiący kurczak- Pyszności

Marynata to dostępny w Stanach bez recepty syrop na kaszel (NyQuil). Według TikTokerów, tak przygotowany kurczak ma właściwości „uspokajające” i pomagające w usypianiu. Zamarynowane piersi smaży się lub piecze w wysokiej temperaturze. Syrop to w dużej mierze sam paracetamol. Niektórzy użytkownicy platformy wlewają nawet pół butelki!

Lekarze są przerażeni

Lekarze ostrzegają, że dołączenie do trendu i zjedzenie takiego kurczaka może być śmiertelnie niebezpieczne.

Kiedy zaczynasz podgrzewać syrop na kaszel, staje się to bardzo niebezpieczne. Możesz go wdychać, a to wpływa na mózg, zwłaszcza na korę przedczołową. Nawet jeśli nie jesz kurczaka, wdychanie oparów leku podczas gotowania może spowodować, że wysoki poziom leków dostanie się do organizmu- ostrzega Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA)

Syrop na kaszel, używany podczas wyzwania zawiera paracetamol, dekstrometorfan (pochodna morfiny) i doksylaminę (środek nasenny i uspokajający). Taka mieszanka może być śmiertelnie niebezpieczna. Zjedzenie takiego kurczaka jest praktycznie tym samym, co wypicie takiej dawki leku. Skutki uboczne mogą być naprawdę tragiczne. Podgrzewanie syropu na kaszel sprawia, że staje się on bardziej skoncentrowany i ma silniejsze, toksyczne działanie, przez co może uszkodzić płuca, a nawet doprowadzić do śmierci.

Przypadek „kurczaka NyQuil” jest tego potwierdzeniem. Pomysł na to, że maczając produkt spożywczy w leku, uzyskamy jakiekolwiek korzyści zdrowotne, jest nie tylko głupi, ale przede wszystkim bardzo niebezpieczny- mówi dr Jeff Foster w rozmowie z The Sun

Monitoruj treści

Taka zabawa może skończyć się tragicznie. Dlatego też ważne jest monitorowanie treści, zgłaszanie szkodliwych materiałów i zachowanie zdrowego rozsądku. Lepiej pozostać przy zwykłych przepisach.

Zobacz przepis na proste viralowe tosty, bez zbędnych udziwnień


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×