Magda Gessler wyjawiła swój sposób na karpia bez ości. Patent jest nie tylko skuteczny, ale i pyszny
Sprawdzony i niezawodny sposób na karpia bez ani jednej ości. Jest nie tylko skuteczny, ale również pyszny. Wykorzystaj go podczas tegorocznej wigilii.
Karp obowiązkowo ląduje na wigilijnym stole. Chociaż przez cały rok cieszy się raczej małą popularnością, to przed świętami jego sprzedaż gwałtownie wzrasta. Jedną z jego głównych wad są liczne ości. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu pozbędziesz się ich w mgnieniu oka.
Sposób na karpia bez ości
Magda Gessler, znana restauratorka i osobowość telewizyjna, podzieliła się swoim sprawdzonym sposobem, jak pozbawić karpia nieprzyjemnych ości.
Jak usunąć ości?
Ości możesz usunąć również w "tradycyjny sposób", przy pomocy noża. Przygotuj dobrze naostrzony nóż i ułóż rybę na desce, kierując jej grzbiet w Twoją stronę. Natnij karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa i przesuwaj nóż powoli w kierunku ogona. Przełóż karpia na drugą stronę i powtórz ten ruch. Otrzymane filety oddziel od resztek krwi i ewentualnych grubych ości. Powstały filety natnij w pionowe paski o grubości ok. 1 milimetra tak, aby nie dotykać skóry ryby. Natrzyj karpia sokiem wyciśniętym z cytryny i wstaw na noc do lodówki. Kwas rozpuści małe ości, których ręczne wyciąganie jest kłopotliwe i trudne.
Przepis na pieczonego karpia z pieczarkami znajdziesz na naszym kanale YouTube