PoradyMagda Gessler wyjawiła swój sposób na karpia bez ości. Patent jest nie tylko skuteczny, ale i pyszny

Magda Gessler wyjawiła swój sposób na karpia bez ości. Patent jest nie tylko skuteczny, ale i pyszny

Sposób na karpia bez ości- Pyszności źródło kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Sposób na karpia bez ości- Pyszności źródło kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Ewa
08.12.2022 14:40

Sprawdzony i niezawodny sposób na karpia bez ani jednej ości. Jest nie tylko skuteczny, ale również pyszny. Wykorzystaj go podczas tegorocznej wigilii.

Karp obowiązkowo ląduje na wigilijnym stole. Chociaż przez cały rok cieszy się raczej małą popularnością, to przed świętami jego sprzedaż gwałtownie wzrasta. Jedną z jego głównych wad są liczne ości. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu pozbędziesz się ich w mgnieniu oka.

Sposób na karpia bez ości

Magda Gessler, znana restauratorka i osobowość telewizyjna, podzieliła się swoim sprawdzonym sposobem, jak pozbawić karpia nieprzyjemnych ości.

Najpierw należy go marynować przez całą noc w glinianym garnku, w soli i płatkach cebuli. Potem zanurza się go w jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien dostać lekkiego klapsa, żeby odpadł nadmiar panierki. Następnie trzeba go szybko usmażyć. Wrzuca się go na wrzący głęboki tłuszcz - olej rzepakowy - i wtedy zaczyna się zachowywać jak pączek. Rośnie, bo w panierce są jajka. Robi się wokół niego bułeczka, dzięki czemu zaczynają zanikać ości. Wtedy należy zmniejszyć temperaturę, żeby się nie spalił. Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut, wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciasto - chwali Gessler w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej"
Sposób na karpia bez ości- Pyszności źródlo Canva
Sposób na karpia bez ości- Pyszności źródlo Canva

Jak usunąć ości?

Ości możesz usunąć również w "tradycyjny sposób", przy pomocy noża. Przygotuj dobrze naostrzony nóż i ułóż rybę na desce, kierując jej grzbiet w Twoją stronę. Natnij karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa i przesuwaj nóż powoli w kierunku ogona. Przełóż karpia na drugą stronę i powtórz ten ruch. Otrzymane filety oddziel od resztek krwi i ewentualnych grubych ości. Powstały filety natnij w pionowe paski o grubości ok. 1 milimetra tak, aby nie dotykać skóry ryby. Natrzyj karpia sokiem wyciśniętym z cytryny i wstaw na noc do lodówki. Kwas rozpuści małe ości, których ręczne wyciąganie jest kłopotliwe i trudne.

Przepis na pieczonego karpia z pieczarkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także