PoradySposób na mięciutkie pierogi leniwe jak u mamy. Są niesamowicie pyszne

Sposób na mięciutkie pierogi leniwe jak u mamy. Są niesamowicie pyszne

Pyszności - Fot. Getty images
Pyszności - Fot. Getty images
Agnieszka
26.04.2023 06:22

Pamiętacie te pyszne, mięciutkie pierogi, które przygotowywała dla was mama? Dzisiaj zdradzimy wam jak ugotować takie danie samemu! Kluski leniwe to tanie i proste w wykonaniu danie. Warto przygotować je na podwieczorek lub obiad i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

Kluski czy pierogi leniwe, to przepyszne danie, w którego skład wchodzą jajka, twaróg, mąka i ziemniaki. Dokładnie z tych samych składników przygotowujemy pierogi ruskie. Jednak nie bez przyczyny leniwe pierogi mają w swojej nazwie słowo 'leniwe'. Ciasto na to danie przygotowuje się poprzez zmieszanie wszystkich składników ze sobą. Dzięki temu leniwe kluski można wykonać szybciej od zwykłych pierogów ruskich.

Leniwe pierogi często podawane są na słodko - z dodatkiem cukru i cynamonu. Nierzadko polewa się je stopionym masłem,a następnie posypuje bułką tartą. W związku z tym stanowią idealne danie obiadowe dla dzieci oraz dorosłych. Dobre pierogi leniwe powinny być mięciutkie i rozpływać się w ustach. Jak uzyskać taką potrawę? Jest na to bardzo prosty sposób!

Pyszności - Fot. Getty Images
Pyszności - Fot. Getty Images

Prosty sposób na mięciutkie pierogi leniwe

Ażeby uzyskać pierogi leniwe o idealnej konsystencji, należy przestrzegać proporcji użytych składników. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać do ciasta za dużej ilości mąki. Na pół kilo twarogu najlepiej dać pół szklanki mąki pszennej. Podczas łączenia składników ze sobą, ciasto może wydawać się bardzo delikatne. Jest to dobry znak. W żadnym wypadku nie powinniśmy dodawać więcej mąki! W przeciwnym wypadku uzyskamy twarde kluski, a tego nie chcemy.

Co jeszcze możemy zrobić?

Oprócz zachowania odpowiednich proporcji składników jest jeszcze jeden sposób, dzięki któremu pierogi będą rozpływać się w ustach. Przed dodaniem jajek do ciasta, oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami. Natomiast białka ubij na półsztywną pianę. Na końcu wmieszaj ją delikatnie do masy na pierogi.  Ciasto na pierogi wyłóż na stolnicę i uformuj z niego wałek o średnicy około 2 - 3 cm. Następnie pokrój pierogi na kawałki oraz gotuj w osolonej wodzie. Jeśli chcesz, aby twoje pierogi były mięciutkie jak u mamy, pamiętaj o tych dwóch, prostych sposobach. Dzięki temu unikniesz twardej, nieapetycznej potrawy.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także