PoradyGenialny sposób na odgrzanie jedzenia. Potrzebujesz tylko 2 kostek lodu

Genialny sposób na odgrzanie jedzenia. Potrzebujesz tylko 2 kostek lodu

Odgrzewanie jedzenia z kostkami lodu - Pyszności; foto: Canva
Odgrzewanie jedzenia z kostkami lodu - Pyszności; foto: Canva
10.01.2023 16:21

Patent na podgrzewanie jedzenia z kostkami lodu okrąża Internet, wywołując wszędzie falę zachwytu. Nie musisz już denerwować się na mikrofalówkę oraz gumowate i wpół-ciepłe jedzenie które z niej wychodzi. Poznaj trik, który na pewno ci się przyda.

O mikrofalówce można mówić tyle samo dobrego, co złego. Jak to bywa z technologią, bywa krytykowana, a jej działanie - poddawane w wątpliwość. Chodzi oczywiście o samo clou mikrofali, czyli zamianę energii elektrycznej na fale elektromagnetyczne. Do dziś w rozmowach zdarza się pojawić wzmianka o ich szkodliwym działaniu na ludzkie zdrowie. Jest to jednak jeden z wielu mitów dotyczących kuchni.

Odgrzewanie jedzenia z kostkami lodu - Pyszności; foto: Canva
Odgrzewanie jedzenia z kostkami lodu - Pyszności; foto: Canva

Co by jednak nie mówić, szkodliwość mikrofali można zauważyć gołym okiem. Mamy na myśli oczywiście jej wpływ na jedzenie. Ponieważ fale elektromagnetyczne nie rozchodzą się równomiernie po całym jedzeniu, często wychodzi ono źle podgrzane, a na dodatek - totalnie gumowate. Mikrofala stała się nawet obiektem niezliczonej liczby kpin i żartów.

Bip, bip. Oto twoja gorąca miska i lodowate jedzenie w środku, zgodnie z życzeniem

- To tylko jeden z nich

I tak dalej. Nasza rada więc brzmi: zapomnij o mikrofali i poznaj sposób odgrzewania, do którego jedyne, czego ci potrzeba, to patelnia i... kostka lodu.

Odgrzewanie jedzenia z kostkami lodu - Pyszności; foto: Canva
Odgrzewanie jedzenia z kostkami lodu - Pyszności; foto: Canva

Odgrzewanie jedzenia z kostkami lodu

Okej, na pewno zastanawiasz się, co ma wspólnego kostka lodu z odgrzewaniem jedzenia. Otóż ma: właściwie to tyle samo, co mikrofala, której fale działają najlepiej właśnie na wodę. Jednak żeby użyć tego triku, nie musisz w ogóle otwierać drzwiczki mikrofalówki. Postąp tak:

Wyłóż jedzenie, które chcesz podgrzać, na patelnie. Obok niego połóż dwie kostki lodu i przykryj patelnię pokrywką. Wyszystko na niewielkiej mocy palnika. Wystarczy ona do natychmiastowego rozpuszczenia lodu. Kiedy tak się stanie, para wodna (która nie ucieknie ze względu na pokrywkę), idealnie odgrzeje twoje jedzenie.

Prawda, że to proste i szybkie rozwiązanie?

A jeśli szukasz przepisów na dania tak pyszne, że znikną z talerzy zanim trzeba je będzie podgrzewać, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także