PoradyTylko tak sernik wyjdzie idealny. Te wskazówki znają jedynie najlepsze gospodynie domowe

Tylko tak sernik wyjdzie idealny. Te wskazówki znają jedynie najlepsze gospodynie domowe

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Sandra Biedrzańska
17.01.2023 18:00, aktualizacja: 18.01.2023 09:10

Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Nic już nie zmieści nam się do brzucha, ale ten kawałeczek serniczka – zawsze. Mimo naszego ogromnego zamiłowania do tego rodzaju ciasta, w trakcie samodzielnego jego przygotowywania często popełniamy błędy, które niszczą końcowy efekt. Jak ich uniknąć i cieszyć się wspaniałym sernikiem, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę? Oto sposoby na idealny sernik.

Rodzaje serników

Przepisów na serniki jest mnóstwo. W każdej książce kucharskiej jest ich co najmniej kilka, a gdy poszukamy w internecie, możemy zagubić się pośród ich ogromnej ilości. Do najpowszechniejszych rodzajów serników należą:

  • sernik tradycyjny, polski – to jeden z najstarszych rodzajów sernika. W jego składzie, poza serem, obecne są… ziemniaki! Bardzo często dodaje się do niego również rodzynki;
  • sernik wiedeński – robi się go z dużej liczby jajek. Charakteryzuje się puszystością i delikatnością. Może być pieczony bez spodu lub na cienkiej warstwie kruchego ciasta. Najczęściej podaje się go tylko posypanego cukrem pudrem;
  • sernik królewski – masa serowa wykładana jest na czekoladowy kruchy spód, a na wierzchu umieszcza się czekoladową kruszonkę. Przepis na ten sernik trafił do nas z Niemiec;
  • sernik nowojorski – charakteryzuje się tym, że masa serowa powstaje z połączenia sera i kwaśnej śmietany, a spód zrobiony jest z masła i pokruszonych ciastek. Najczęściej podaje się go z truskawkową polewą.

Sernik może być również przygotowany ze specjalnymi dodatkami. Najlepiej pasują do niego: wanilia, wiórki kokosowe, skórka z cytryny, maliny. Możemy też spotkać przepisy na sernik z rosą (z warstwą ubitego białka na wierzchu) lub z brzoskwiniami.

Pyszności; Foto: Pexels
Pyszności; Foto: Pexels

Sposoby na idealny sernik

Niestety, serniki mają to do siebie, że w piekarniku pięknie wyrastają, ale potem bardzo często pękają i opadają, co sprawia, że nie wyglądają zbyt apetycznie. Co zrobić, aby uniknąć takich problemów? Jest kilka zasad, których warto przestrzegać.

  • Zawsze stosujmy się do zaleceń z przepisu
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Unikajmy zbyt długiego miksowania składników – powinny być mieszane tylko do momentu ich połączenia się
  • Nie pieczmy zbyt długo ciasta – z reguły wystarczy godzina pieczenia, by sernik był gotowy
  • Nie otwierajmy piekarnika w trakcie pieczenia – sernik bardzo nie lubi nagłych zmian temperatur
  • Nie wyjmujmy sernika od razu po upieczeniu – piekarnik należy tylko lekko uchylić, by nie wpuścić zbyt szybko chłodnego powietrza do wnętrza
Pyszności; Foto: Pexels
Pyszności; Foto: Pexels

Przepis na sernik tradycyjny

Składniki:

  • 750 g twarogu
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g masła
  • 350 g cukru
  • 6 jajek

Twaróg i ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę 3 razy. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Z białek ubijamy pianę. Do masy dodajemy tę pianę i delikatnie mieszamy. Możemy dodać rodzynki, jeśli je lubimy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sernik - Pyszności; Foto: Pexels
Sernik - Pyszności; Foto: Pexels

Sposoby na idealny sernik. Przepis na sernik nowojorski.

Składniki:

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 220 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru
  • garść truskawek
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego

Składniki są na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy lub kruszymy w malakserze. Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami. Masę wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Podpiekamy przez 10 minut, by ciasto nabrało złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.

Twaróg mieszamy z cukrem i śmietanką. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy krótko. Masę serową wykładamy na spód z herbatników, wcześniej smarując boki tortownicy masłem.

Zagotowujemy ok. 1,5 l wody, którą wlewamy np. do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy je na dno rozgrzanego piekarnika. Sernik wstawiamy z kolei na środkową półkę piekarnika – ponad naczynie z wodą. Przez pierwsze 10 minut pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 80 minut. Piekarnik wyłączamy, ale sernik wyjmujemy z niego dopiero po wystudzeniu. Najlepiej nie otwierać drzwiczek, ewentualnie lekko je uchylić, blokując np. rękawicą kuchenną.

Śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią sernik. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przygotowujemy sos truskawkowy, miksując truskawki z dżemem lub mrożone truskawki z cukrem – wedle upodobania. Podajemy polewając sernik na wierzchu sosem truskawkowym lub wykładając nieco sosu dookoła porcji ciasta.

Autor: Halina Basek

Jeśli masz ochotę na sernik, możesz go przygotować z jedynie 3 składników. Sprawdź przepis z naszego kanału w serwisie YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także