Kategorie Porady

Sprawdzone triki kulinarne, które wykorzystasz na co dzień

Sprawdzone triki kulinarne zawsze się przydadzą. Dzięki nim codzienne czynności w kuchni, staną się o wiele prostsze i szybsze. Co więcej, w końcu zaoszczędzisz trochę czasu tylko dla siebie!

Zanim jednak przejdziemy do konkretnych przykładów, chciałam podkreślić, że choć sama uwielbiam spędzać czas w kuchni, lubię rozwiązania, które upraszczają wiele czynności. Jeśli masz podobnie, ten wpis powstał właśnie z myślą o Tobie!

#1 Jak pozbyć się zapachu czosnku z rąk?

jak pozbyć się zapachu czosnku

Czosnek to niezastąpiony element wielu dań, co nie zmienia faktu, że trudno pozbyć się jego uciążliwego zapachu z dłoni. I choć używasz sporo mydła i przez kilka minut szorujesz ręce, aromat warzywa nadal pozostaje.

Jak się jednak okazuje, istnieje sprawdzony sposób, aby pozbyć się nieproszonego zapachu. Wszystko co musisz zrobić, to przez chwilę pocierać dłonie czymś ze stali nierdzewnej, jak chociażby łyżka stołowa.

#2 Gotowanie makaronu

triki kulinarne

Jak triki kulinarne, to i gotowanie makaronu. Podczas tego procesu bardzo łatwo zabrudzić niepotrzebnie pół kuchenki w mgnieniu oka. A co za tym idzie, dodajesz sobie niepotrzebnie dodatkowej pracy, bo w końcu ktoś będzie musiał to posprzątać.

Mowa tu oczywiście o wrzącej wodzie, która bez kontroli może szybko wydostać się poza ściany garnka. Aby tego uniknąć, wystarczy ułożyć na garnku drewnianą łyżkę. I po kłopocie!

#3 Siekanie ziół na desce do krojenia

siekanie ziół
pixabay.com

Jeśli chcesz, aby cały proces przebiegał szybko i bez problemów, przed posiekaniem ziół, umieść na desce do krojenia trochę soli. Dzięki temu, zioła nie będą przemieszczać się po całej powierzchni deski i podzielisz je na mniejsze kawałki bez większych przeszkód.

#4 Triki kulinarne – pieczenie piersi z kurczaka

triki kulinarne
pixabay.com

Przygotowując piersi z kurczaka z piekarnika, na pewno zależy Ci na tym, aby były soczyste. I taki efekt możesz otrzymać w bardzo prosty sposób.

Po prostu przed procesem pieczenia, zaserwuj kawałkom kurczaka 15-minutową kąpiel w ciepłej wodzie z dodatkiem soli.

#5 Idealnie chrupiące frytki z batatów

bataty
pixabay.com

Aby uzyskać taki efekt, wystarczy podzielić słodkie ziemniaki w słupki i zanurzyć je na godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie dokładnie opłucz warzywa i osusz przy pomocy papierowego ręcznika.

Potem przełóż na blachę do pieczenia, dopraw do smaku i piecz ok. 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

#6 Przed smażeniem mięsa zawsze wytrzyj je przy pomocy ręcznika papierowego

ręcznik papierowy

Dzięki temu trikowi pozbędziesz się nadmiaru wilgoci, co ułatwi proces smażenia. Co więcej, gotowe mięso będzie idealnie chrupiące!

#7 Przed gotowaniem ryżu, dokładnie go opłucz

kulinarne triki
pixabay.com

Proces ten jest niezbędny podczas gotowania ryżu. Dzięki czemu nie tylko pozbędziesz się nadmiaru skrobi, ale też będzie on idealnie puszysty.

#8 Obieranie czosnku

obieranie czosnku
pixabay.com

Był już sposób na pozbycie się zapachu czosnku z rąk, czas więc na jego ekspresowe obieranie. Zanim zaczniesz zdejmować kolejne warstwy osłonki, umieść ząbek czosnku na desce do krojenia i zacznij dociskać go przy pomocy kuchennego noża w różne strony. I to wszystko!

Teraz obranie czosnku będzie mega proste i szybkie jednocześnie.

#8 Smażenie warzyw na patelni

triki kulinarne
pixabay.com

Triki kulinarne przydadzą się także przy smażeniu warzyw na patelni. Zadbaj o to, aby patelnia nie była przepełniona, ponieważ brak gorącej powierzchni sprawi, że warzywa zaczną parować, a nie smażyć.

#9 Wyciskanie soku z cytryny

sok z cytryny
pixabay.com

Aby uprościć i ułatwić cały proces, a jednocześnie sprawić, że wyciśniesz sok z cytryny w 100%, zastosuj tę sztuczkę. Połóż cytrynę na blacie kuchennym i roluj ją pod ręką przez 30 sekund. To wszystko!

#10 Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już gorący?

triki kulinarne
pixabay.com

Jeśli nie masz pewności czy olej jest wystarczający rozgrzany do smażenia, umieść na kilka sekund w patelni drewnianą łyżkę. Jeśli dookoła gadżetu kuchennego pojawią się bąbelki, to znak, że olej jest już gotowy!

#11 Skorupka wpadła Ci do jajek?

jajka
pixabay.com

Nie musisz się męczyć i probować wyjąć skorupkę przy pomocy różnych urządzeń. I to bez zadawalającego efektu. Wystarczy, że zwilżysz ręce wodą i to wszystko. Bez problemu wyeliminujesz „nieproszonego gościa” w misce z jajkami.

#12 Uchwyt patelni trzymaj z dala od siebie

triki kulinarne

Podczas przygotowania obiadu dla całej rodziny, pewnie robisz kilka czynności jednocześnie. Tu smażysz mięso, tam gotujesz makaron, a w piekarniku piecze się ciasto. Przy takiej ilości łatwo o chwilę nieuwagi.

I może zdarzyć się tak, że jeśli rączka patelni będzie zwrócona w Twoją stronę, wystarczy jeden zły ruch, żeby strącić rozgrzaną patelnię z całą zawartością na siebie.

Bezpieczniej będzie jeśli rączka nie będzie znajdowała się bezpośrednio przed Tobą, a z boku.

Zobacz także: Beza – jak ją zrobić, aby wyszła perfekcyjna