Sprawdzony sposób na soczysty farsz w gołąbkach. Wystarczy nieco bulionu

Pyszne gołąbki są prawdziwą gwiazdą naszej rodzimej kuchni. Natomiast nie zawsze wyjdą nam idealne. Czasami farsz robi się twardy i suchy, co zabiera całą przyjemność z jedzenia. Całe szczęście mamy sprawdzony sposób na soczysty farsz w gołąbkach, któremu nie sposób się oprzeć.

Sposób na soczysty farsz w gołąbkach

Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu, jeśli nie zadbamy o odpowiednie doprawienie. Co należy jeszcze dodać, żeby cieszyć się smakiem pysznych i soczystych gołąbków? Otóż idealnie sprawdzi się dodatek bulionu i kilku innych składników. Dodaj bulion nie tylko do duszenia potrawy, ale również do samego farszu – zanim umieścisz go w kapuście.

sposób na soczysty farsz w gołąbkach

Przepis na gołąbki z soczystym farszem

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 biała lub włoska kapusta
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub na mięsie
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy:sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:

Zaczynając od kapusty, najpierw należy zerwać wierzchnie liście i dokładnie je umyć. Następnie wytnij głąb i sparz kapustę we wrzątku. Gotuj przez około 10 minut na małym ogniu. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj przez ok. 5 minut. Wyjmij kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbierz ją z liści. W czasie gotowania i studzenia kapusty przygotuj farsz. Mięso włóż do większej miski. Ryż ugotuj, ostudzić i dodaj do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa z ryżem.

Dopraw przyprawami i dolej 150 ml bulionu do środka. Dzięki temu gołąbki staną się soczyste. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz zacznij wykładać na liście kapusty. Warto uformować z niego podłużne kotlety, dzięki czemu łatwiej będzie zawijać nasze gołąbki. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty i na wierzchu ułóż gołąbki.

Zagotuj bulion, który został i zalej nim gołąbki. Pozostaw na gazie, przykryj i gotuj przez około 45 – 60 minut aż kapusta będzie miękka. Wywar z gołąbków przelej do innego garnka. Dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie przypraw resztą przypraw. Gołąbki możesz podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Sposób na soczysty farsz w gołąbkach

Inne sposoby na soczysty farsz w gołąbkach

Istnieją takie sposoby jak dodanie miętowego naparu do mięsnej masy. Dzięki temu farsz będzie nie tylko soczysty, ale i aromatyczny. Dodanie około 100 ml poprawi smak całego dania, a sam w sobie napar nie będzie wyczuwalny. Jest to również jakaś alternatywa, którą możemy przetestować w swojej kuchni zamiast bulionu.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×