Ogórki kiszone wyjdą sprężyste i chrupiące po dodaniu niezwykłych liści. Każda babcia tak robi

Każda gospodyni na swoje sposoby na ogórki kiszone. Lista składników raczej nie podlega dyskusji, chociaż zdarzają się małe wyjątki. Jedni z nas dodają liście wiśnie do ogórków inni nie? Czy są niezbędnym produktem na naszej liście?

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Latem w naszym kraju możemy dostać ogórki na wyciągnięcie ręki, są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone. Jak to zrobić i co konkretne dodać, żeby były pyszne i chrupiące?

ogórki kiszone – Pyszności; źródło: Canva

Czemu dodajemy liście wiśni do ogórków?

Dodawanie liści tych drzew i krzewów do kiszenia jest jak najbardziej uzasadnione. Zabieg ten ma na celu sprawienie, by ogórki po kiszeniu były odpowiednio twarde i chrupiące. Każdej gospodyni przy robieniu ogórków na tym zależy. Nikt przecież nie lubi chyba miękkich, rozpadających się w rękach ogórków kiszonych.

Ten dodatek nie jest jednak jedynym warunkiem idealnych ogórków kiszonych. Rezultat jest uzależniony również od innych etapów przygotowania ogórków i rodzaju liści. Ważny jest gatunek i jakość podstawowego składnika oraz szczelność słoików i ich wekowanie. Dlatego koniecznie trzeba przyłożyć się do tych czynności. Oto przepis krok po kroku jak wykonać chrupiące ogórki.

Przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązek kopru
  • liście wiśni

Sposób przygotowanie ogórków:

Umyj wszystkie ogórki. Odetnij kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamocz ogórki w zimnej wodzie i zostaw tak na kilka godzin. Pomocna będzie duża miska. Zagotuj w dużym garnku około 2 litry wody z solą i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj 3 słoiki o pojemności około 1 litra. Na początku na dnie umieść liście wiśni, następnie włóż kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru.

Umieść ogórki w słoikach, starając się zrobić to tak, by zostało niewiele wolnego miejsca. Dobrze wybierać do kieszenie małe okazy, wtedy łatwo możemy je ułożyć. Zalej je ciepłą, ale nie wrzącą zalewą, tak aby ogórki nie wystawały. Zakręć, a następnie zostaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem. Gotowe kiszonki odstaw w suche, ciemne i chłodne miejsce. Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ogórki w zalewie gyros krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×