PrzepisSpróbujesz raz i przestaniesz kupować wędzonego łososia. Ten sposób jest smaczniejszy i tańszy

Spróbujesz raz i przestaniesz kupować wędzonego łososia. Ten sposób jest smaczniejszy i tańszy

Domowy łosoś wędzony - Pyszności; foto: TikTok
Domowy łosoś wędzony - Pyszności; foto: TikTok
25.05.2023 11:30

Chodzi za tobą łosoś wędzony, ale płacenie za niego 100 czy nawet 200 złotych za kilogram nie bardzo ci się widzi? Nic straconego. Identycznego, a może nawet lepszego, przygotujesz sam w domu. Gwarantujemy, że nie namęczysz się przy tym i nie wykosztujesz. Efekt natomiast będzie taki, że już nigdy więcej nie przepłacisz za ten produkt w sklepie. 

Łosoś to jedna z najczęściej zjadanych przez Polaków ryb. To nie tylko kwestia mody, która przyszła nad Wisłę z zachodu. Łosoś jest rybą zdrową, pełną witamin (A, D i z grupy B), minerałów (jod, potas, wapń) i kwasów tłuszczowych omega-3. Inwestując w tę rybę zarówno pieniądze jak i kondycję swojego organizmu, trzeba brać jednak pod uwagę źródło pochodzenia łososia. Słynne (czy może: niesławne) hodowle norweskie mają sporo na sumieniu, a w mięsie ryb naukowcy co i rusz odnajdują dioksyny i pestycydy.

Domowy łosoś wędzony? To możliwe!

Z tego też powodu przygotowanie własnego wędzonego łososia ma wiele korzyści. Po pierwsze, zapłacisz za niego mniej; po drugie, wybierzesz takiego, jakiego uznasz za stosowne i nie będziesz musiał zmuszać się do zaufania producentowi. Czy może być lepiej? Może: finalnie okazuje się, że prosta sztuczka, którą za chwilę ci zaprezentujemy, sprawia, że ten łosoś wychodzi po prostu smaczniejszy, niż inne.

Domowy łosoś wędzony jest pyszny i tani - Pyszności; foto: Canva
Domowy łosoś wędzony jest pyszny i tani - Pyszności; foto: Canva

Przepis na wędzonego łososia

Jak się zapewne domyślasz, ten "wędzony łosoś" nie zostanie stworzony za pomocą dymu. Podobny efekt uzyskasz bowiem za pomocą prostej marynaty. Jej zastosowanie w praktyce pokazała ostatnio tiktokerka "tidinessishappiness". Internautka użyła jedynie kilku produktów, a rezultat zrobił na niej poniekąd piorunujące wrażenie. Oto co dokładnie zrobiła.

Składniki:

  • filet świeżego łososia
  • sól gruboziarnista np. himalajska

Sposób przygotowania:

  1. Łososia dokładnie umyj i osusz — spędzi trochę czasu w lodówce i to ważne, żeby pozbyć się z niego ewentualnych resztek krwi czy śluzu. Następnie pozbaw go skóry i z obu stron oprósz sporą ilością soli.
  2. Włóż rybę do pojemnika, do którego również powinieneś wcześniej nasypać nieco soli.
  3. Pojemnik wstaw teraz do lodówki na przynajmniej 6 godzin.
  4. Po tym czasie wyjmij rybę, opłucz ją w zimnej wodzie, osusz i gotowe. Twój idealny dodatek do kanapek czy sałatek na pewno wszystkim posmakuje. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także