Wirtualna Polska

Staropolska nalewka z wiśni. Sprawdzony przepis krok po kroku

Nalewka z wiśni

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Nalewka z wiśni, czyli wiśniówka to jedna z najpopularniejszych polskich nalewek. Jej przygotowanie mimo tego, że na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, wcale nie jest takie trudne. Przedstawiamy przepis na wiśniówkę staropolską!

Wirtualna Polska

Przepis na wiśniówkę

Nalewka z wiśni otrzymywana jest poprzez dodanie do owoców spirytusu, cukru oraz wódki w odpowiedniej ilości. Przygotowując nalewkę z wiśni, przede wszystkim musisz wiedzieć, jak wybrać dobre wiśnie. Stanowią one klucz do uzyskania pysznej nalewki. Do wiśniówki najlepiej nadadzą się mniejsze wiśnie o ciemnej barwie o kwaśnym smaku i intensywnym zapachu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jeżeli nie uda Ci się takich znaleźć, oczywiście do wiśniówki możesz wykorzystać każde wiśnie, jednak to właśnie z opisanych powyżej, napój wyjdzie najlepszy. Poza tym do zrobienia nalewki z wiśni potrzebujesz drylownicy i odpowiedniego słoja.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czytaj także: Każdy będzie chciał ukraść ci ten przepis. Domowy napój, który nie ma sobie równych

Nalewka z wiśni na wódce

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 1,5 kg wiśni
  • 500 mln spirytusu
  • litr wódki
  • 400 gram cukru

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Następnie przełóż je do dużego słoja. Dodaj do nich 500 ml wódki oraz spirytus. Składniki wymieszaj i zamknij naczynie. Słoik odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 4-6 tygodni. W tym czasie pamiętaj, by delikatnie nim potrząsać co jakiś czas. 
  2. Po tym okresie odcedź nalewkę z wiśni na wódce i zostaw w słoiku same owoce. Do naczynia wlej pozostałe 500 ml wódki oraz dodaj ok. 400 gramów cukru. Słoik zakręć i pozostaw go na około 4 dni do momentu aż cukier się rozpuści. 
  3. Po tym czasie sok i wiśnie przecedź przez sitko do słoja, w którym masz wcześniej zlaną nalewkę. Pozostaw słoik na kilka dni w ciepłym miejscu i następnie odcedź go z resztki owoców za pomocą np. gazy. Tak przygotowana nalewka z wiśni powinna jeszcze „odpocząć” przez około miesiąc. 

Zobacz także, jakie błędy podczas robienia naleśników popełniamy najczęściej. Więcej podobnych materiałów znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×