PoradyStek wołowy - z jakiego mięsa? Wybieramy najlepsze mięso na stek!

Stek wołowy - z jakiego mięsa? Wybieramy najlepsze mięso na stek!

Stek wołowy - z jakiego mięsa? Wybieramy najlepsze mięso na stek!
Frania
29.06.2021 16:01

Stek z antrykotu, rostbefu i polędwicy? To sztampa! Fenomenalnego steka możesz zjeść także z innych części tuszy wołowej. Oczywiście pod warunkiem, że wybierzesz wysokiej jakości mięso. Poznaj takie perełki jak flat iron, flank steak, tri tip, teres major, hanging tender (świeca wołowa) czy medaliony wołowe eye round black angus USA. Cechuje je wyjątkowy smak i kruchość, a przy tym znacznie bardziej przystępna cena! Sprawdź, co warto o nich wiedzieć!

Wołowina dla konesera, czyli steki alternatywne

Jeśli jesteś fanem steków, to z pewnością miałeś okazję próbować już niejednego rodzaju mięsa wołowego. A czy słyszałeś o tzw. stekach alternatywnych? Przyrządzone mogą zostać z wielu rodzajów mięśni. Bardzo możliwe, że jeszcze nie miałeś okazji ich skosztować, a są wyjątkowo smakowite. Jeśli chcesz wprowadzić trochę świeżości i nowości na swojego grilla koniecznie spróbuj tych oryginalnych propozycji. Co się do nich zalicza? Poznaj wybrane rodzaje wołowiny dla konesera!

  • Flat Iron USA Black Angus - to stek idealnie kruchy, marmurkowy i bogaty w żelazo, który pobierany jest z mięśni łopatki (dokładnie podgrzebieniowy łopatki). Ten kawałek mięsa posiada w środku charakterystyczną błonę, która jest twarda i nie nadaje się do spożycia. Mimo to, flat iron to mięso niezwykle delikatne, drugi mięsień pod względem kruchości w tuszy po polędwicy. Jego włókna rozmieszczone są horyzontalnie, a sam stek jest doskonale poprzerastany marmurkiem tłuszczu. Zawiera największą ilość łatwo przyswajalnego żelaza co daje mu delikatnie metaliczny posmak hemoglobiny. Jest idealny dla osób cierpiących na niedobory tego pierwiastka, anemię i dla kobiet w ciąży.
  • Flank Steak USA Black Angus - nazywany inaczej bawetą małą (w dolnej części brzucha krowy). Charakteryzuje się długimi włóknami o wyraźnej strukturze i owalnym, płaskim kształtem. Jego smak jest delikatny i nieco słodki, a aromat dość intensywny. Kolor tego kawałka mięsa powinien być jasnoczerwony. Jest doskonały na grilla i bardzo prosty w przygotowaniu. Warto go zamarynować z wyprzedzeniem, aby delikatnie skruszał (np. dodając do marynaty kwaśne soki z cytryny lub limonki) i nabrał bogatszych nut smakowych. Bardzo chudy kawałek mięsa po pocięciu na cienkie kawałki jest fantastycznym dodatkiem do zdrowej, letniej sałatki.
  • Tri Trip USA Black Angus - stek pochodzący z ogonka krzyżowej wołowej. Nierzadko spotkać można się z określeniem “stek z Santa Maria”. Jest on bardzo aromatyczny i delikatny. Wyróżnia go piękny przerost marmurkowości, która gwarantuje soczystość i smakowitość tego steka.
  • Teres Major USA Black Angus - kawałek mięśnia górnej części łopatki. Bardzo chudy i jednocześnie bardzo delikatny. Trochę jak mała polędwiczka. Najczęściej przygotowuje się go w formie małych medalionów lub grilluje w całości. Tak jak flank steak będzie doskonałym uzupełnieniem dietetycznej, zdrowej sałatki.
  • Hanging Tander USA Black Angus - “świeca wołowa” lub “przepona wołowa” należy do grupy płaskich steków z włóknami ułożonymi horyzontalnie tak jak w przypadku flank steaka czy flat irona. Chociaż jest to cienki stek, jego fani z pewnością uwielbiają jego wyrazisty, mięsisty smak, który nie ma sobie równych.
  • medaliony wołowe eye round USA Black Angus - amerykańska wołowina jest na tyle delikatna, że nawet z ligawy można przygotować pysznego steka. Należy mieć jednak na względzie, że stek z ligawy nie powinien być wysmażony, ponieważ stanie się zbyt twardy. To mięso wymaga zatem delikatnego podejścia.
Obraz

Jaki rodzaj mięsa na stek wybrać?

To, jaki rodzaj mięsa na stek wybierzesz, zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Z pewnością warto nieco poszerzyć horyzonty kulinarne i wyjść poza schemat. Stek z rostbefu czy polędwicy oczywiście może okazać się przepyszny, co nie oznacza, że nie warto spróbować także innych rodzajów mięs, zwłaszcza gdy jesteś fanem wysokiej klasy wołowiny. Za wyborem steków alternatywnych przemawia także ich cena, która zazwyczaj jest bardzo przystępna.

Gdzie kupić mięso na steki?

Zakup starannie wyselekcjonowanej wołowiny może okazać się trudnym zadaniem. Na co dzień w sklepach spożywczych nie są dostępne części wołowiny opisane powyżej. Gdzie ich zatem szukać? Dobrym wyborem będzie sklep internetowy z wołowiną bbq.pl. To miejsce, gdzie dostępne są mięsa premium. W sklepie znajdziesz oprócz klasycznych steków z antrykotu, rostbefu czy polędwicy także szeroką paletę steków alternatywnych Black Angus USA. Jednocześnie zyskujesz pewność, że otrzymasz mięso odpowiednio zapakowane i zawsze możesz liczyć na wskazówki od ekspertów w zakresie wyboru odpowiedniego kawałka mięsa. Pozostaje zatem wybrać określony rodzaj mięsa i możesz zabrać się za przyrządzanie przepysznych steków. Poznaj nowe smaki, zaskocz swoich bliskich i przyjaciół wołowiną najwyższej jakości w oryginalnej odsłonie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także